ANNONS

M:s styre kraftigt försvagat

Moderaterna tappade 6,6 procentenheter i kommunvalet jämfört med för fyra år sedan och ligger bara 2,8 procentenheter över Socialdemokraterna.

Miljöpartiet ökar något och hoppas på att få vara med och styra.

Sverigedemokraterna gick mest framåt – men ingen vill samarbeta med partiet.
ANNONS

Värmdömoderaterna hoppades och trodde på att det skulle gå bättre än förra valet – annars skulle partimedlemmarna bli besvikna. Och det blev de. De fick 31,4 procent av Värmdöbornas röster, en minskning med 6.6 procentenheter jämfört med förra valet. Mandatmässigt gick partiet också back – från 19 mandat till 17 mandat, preliminärt.

– Det är klart att det är en besvikelse, säger Peder Westerlund (M) politisk sekreterare.

Partiet som det gick allra bäst för var Sverigedemokraterna.

– Det är helt uppenbart att det finns ett underlag för SD:s politik på Värmdö. Nu förväntar vi oss platser i både kommunstyrelsen och nämnderna, säger partiets gruppledare Per Vegelow.

Nu kommer Sverigedemokraterna att få fyra platser i kommunfullmäktige, två fler än förra valet.

SD kommer dock inte få vara med och styra. Det är inget annat lokalt parti som vill samarbeta med dem. SD:s framgång sänkte stämningen på flera av valvakorna som Lokaltidningen Mitt i besökte i går natt.

– Vi ser att SD går framåt både i kommunen och i riksdagen och det är inte kul, säger Max Ljungberg (MP).

Vilka som kommer att styra tillsammans är i skrivande stund oklart. Allianspartierna har precis tillräckligt många preliminära mandat för att bilda majoritet, och den nuvarande koalitionen med M, FP, KD och MP har ännu fler. Några besked om parterna vill fortsätta sitt samarbete gavs inte i natt.

– Vi kommer inte att lämna några besked innan de sista rösterna är räknade på onsdag, säger Max Ljungberg (MP).

ANNONS

De rödgröna har 21 mandat, vilket inte räcker för att bilda majoritet.

Socialdemokraterna fick preliminärt 15 mandat, lika många som vid förra valet – trots att de fick fler procentuella röster.

– Det är klart att vi gärna hade fått 17 eller 19 eller ännu fler mandat, men med tanke på att det här är en så pass borgerlig kommun kommer jag nog ändå få en god natts sömn, säger Annika Andersson Ribbing (S).

Miljöpartiet var ett av partierna som gick framåt i Värmdös val, om partiet fortsatt får vara med och styra kommunen är oklart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.