Sedan valet 2022 styrs såväl Stockholms stad som regionen av S-ledda koalitioner, som hittills har höjt region- och kommunalskatten med sammanlagt 54 öre per intjänad hundralapp. Nästa år höjs kommunskatten i Stockholm med ytterligare 24 öre.

Det här vill M-oppositionen i båda församlingarna ändra på. I ett gemensamt budgetutspel föreslår de att skatten nästa år ska återställas till de nivåer som rådde innan höjningarna. För 2026 vill M i regionen sänka med ytterligare 20 öre.

På så sätt vill de förbättra stockholmarnas köpkraft och därmed stimulera den ekonomiska tillväxten i Stockholmsområdet. Eftersom den fallande inflationen minskar de offentliga pensionskostnaderna kraftigt nästa år finns utrymmet att lätta på skattetrycket, menar Moderaterna.

Bästa sättet

– Inflationen har raderat ut tio års reallöneökningar. Vänsterstyrets skattehöjningarna slår hårdast mot dem som har det tuffast att få ekonomin att gå ihop, säger Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.

De båda M-topparna ser en skattesänkning som det bästa sättet att lätta på bördan för ensamstående föräldrar som sitter vid köksbordet och undrar hur de ska få råd med nya vinterkläder till barnen.

– Om våra budgetar skulle gå igenom får en genomsnittlig familj i Stockholm 10 000 kronor mer per år i plånboken. Det är vårt sätt att säga: vi har sett er, vi har lyssnat på er, säger Kristoffer Tamsons, oppositionsledare i Region Stockholm.

– Det här är det bästa vi kan göra för att stötta dem som har det tuffast, säger Christofer Fjellner (M) och Kristofer Tamsons (M).

– Det här är det bästa vi kan göra för att stötta dem som har det tuffast, säger Christofer Fjellner (M) och Kristofer Tamsons (M).

Petter Beckman

Skattesänkningen skulle leda till att Stockholms stad nästa år får 1,7 miljarder mindre i intäkter än med den sittande majoritetens budget.

– Ändå satsar vi mer på skolan, samtidigt som vi återinför de ordningsvakter och väktare som S-styret har tagit bort, säger Christofer Fjellner.

Tuffa prioriteringar

I Region Stockholm skulle skattesänkningen ge ett intäktstapp på 4,4 miljarder. M-alternativet innebär att SL-taxorna höjs även för barn, ungdomar och pensionärer – grupper som mittenkoalitionen har undantagit från taxehöjningar.

– Samtidigt lägger vi 400 miljoner mer på SL-trafiken och återställer all busstrafik som det nuvarande styret har lagt ner, säger Kristoffer Tamsons.

Detta går att finansiera, menar de båda M-ledarna, genom tuffare prioriteringar och mer fokus på välfärdens kärna. Det handlar bland annat om minskat kulturstöd, krympt politisk organisation, nedkapad administration och hårdare tag mot fusk med avtal och utbetalningar.

– Det här blir en av de stora valfrågorna. Vi vill att skatten ska ner och att människor ska få behålla mer i den egna plånboken, säger Kristoffer Tamsons.