Sensommarvärmen gör det svårt att föreställa sig Enskede IP i vinterskrud. Men snart är snön här, och då blir det färre som idrottar på platsen. Även om fotbollsplanerna plogas så är de hala att spela på, berättar Håkan Pontén Andersson.

Om cirka tre år kommer det förmodligen att se annorlunda ut. Då ska Enskede friidrotts- och fotbollshall, med två våningar, stå klar.

I hallen planeras bland annat för en 7-spelsplan med en uppvärmningsyta intill ena kortsidan.

Enskede IK, som tränar fotboll på platsen i dag, hade önskat sig en 11- eller 9-spelsplan.

– Så just den biten är vi missnöjda med. Men vi är väldigt positiva till att det byggs en hall. Det råder stor brist på sådana, säger Håkan Pontén Andersson, verksamhetschef på Enskede IK, vars kansli, kafeteria och verksamhet flyttar in i den nya hallen.

Till höger planeras den nya multihallen.

Till höger planeras den nya multihallen.

Angie Gray

När Mitt i besöker Enskede IP håller Enskede IK:s 60-plussare på att träna gåfotboll. De ser fram emot den nya hallen.

– Det blir toppen! I dag tränar vi i Bandhagshallen på vintern, säger Inger Öhman Nilsson.

Snabbare process

Anledningen till att det inte blir någon större fotbollsplan i nya hallen stavas platsbrist. Eftersom majoriteten vill snabba på processen har man varit tvungen att hålla sig inom den befintliga detaljplanen.

– Vi hade också helst sett en 11-spelsplan, men då hade processen tagit väldigt mycket längre tid och behovet av fler idrottsytor är stort. Nu är vi glada att kunna infria vallöftet om en multifunktionell hall här på Enskede IP, säger Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i idrottsnämnden, som har suttit med när idrottshallen har arbetats fram.

– Vi har tittat på ritningarna och det har verkligen varit ett detaljarbete, det har vänts på ventilationstrummor och bänkar för att hallen ska bli så bra som möjligt.

Hammarby friidrott är tillsammans med Enskede IK största nyttjare av idrottsplatsen i dag. I multihallen skapas förutsättningar för samtliga hoppgrenar, som till exempel kulstötning och kast i kastbur. I hallen blir det sex stycken 60-meters rakbanor, varav tre kan förlängas till 80 meter.

Nästa vecka ska ett inriktningsbeslut om hallen fattas i både idrotts- och fastighetsnämnden.