Multiresistent tarmbakterie sprids på Danderyds sjukhus

Huvudentrén vid Danderyds sjukhus
Både infektionskliniken och medicinkliniken på Danderyds sjukhus är drabbade
Den multiresistenta tarmbakterien VRE har upptäckts och spridits på Danderyds sjukhus. Tolv patienter har blivit drabbade – men enligt överläkaren och läkarchefen Malin Ackefors finns det ingen anledning att oroa sig, rapporterar Aftonbladet.

För drygt två veckor sedan upptäcktes tarmbakterien VRE hos en patient på Danderyds sjukhus.

Efter larmet om smittan har ytterligare patienter drabbats av bakterien och nu är antalet smittade uppe i tolv personer, rapporterar Aftonbladet.

”Svår att bli av med”

Bakterien (vankomycinresistenta enterokocker) är en multiresistent tarmbakterie som kan smitta och är motståndskraftig mot en viss typ av antibiotika.

– VRE är en kladdig bakterie som är svår att bli av med. Det är inte som vinterkräksjukan som man ganska snabbt och effektivt kan isolera och städa bort, säger undersköterskan ”Anna”, som egentligen heter något annat, till tidningen.

Bakterien ger vanligtvis inte infektioner, men för personer med nedsatt immunförsvar och andra infektioner som behandlas med antibiotika är den problematisk.

Överläkaren: ingen anledning till oro

Både infektionskliniken och medicinkliniken på Danderyds sjukhus är drabbade, men ingen av avdelningarna har stängt för att se till att inga nya patienter smittas.

Men Malin Ackefors, överläkare och läkarchef på infektionskliniken, säger till Aftonbladet att det inte finns anledning att oroa sig.

– Det här är en bakterie som normalt förekommer i vår tarmflora och som man väldigt sällan blir sjuk av. Det viktigaste nu är att vi upptäcker de som har blivit bärare av smittan. Det allra sista fallet av positivt bärarskap upptäcktes vid screeningprovet i fredags och vi har nu situationen under kontroll.