Munro favorit i hårda paket

Böcker i paket eller böcker till låns. Julen är en stor läsledighet för många.

Mitt i har tagit tempen på bokläget i Täby inför den stundande helgen.

Även om inte huvudiblioteket i Täby har någon jätterusch så här dagarna före jul så kommer besökare dit för att låna och för att få boktips.

– Det är ju lite lugnt här just nu eftersom de flesta köper julklappar, konstaterar PR-bibliotekarien Eva Herrlin.

Hon har dock en omfattande lista på läsvärda böcker. som hon nyligen presenterade för besökare på ett så kallat Bokcafé.

– Vissa böcker har vi en mycket lång väntelista på som exempelvis Augustvinnaren Lena Anderssons ”Egenmäktigt förfarande”. Den finns i 20 exemplar i Täby och 22 personer står just nu i kö för den.

Eva konstaterar att biblioteket visserligen inte är en bokhandel där alla nya böcker finns inne hela tiden men att den som väntar på Lena Anderssons bok inte behöver vänta allt för länge.

Hon berättar att bibliotekets mest intensiva tid är terminsstarterna när de som pluggar letar efter kurslitteratur.

På Akademiebokhandeln ett stenkast från biblioteket är julhandeln i full gång men bokhandelns chef Eric Leonardson säger att allra intensivast kommer det att bli nu i dagarna före julafton.

– Runt 20 procent av vår totalförsäljning sker inför julen. Sedan kommer bokrean och skolstarten som andra perioder när det köps mycket böcker.

Trots hård konkurrens från smarta telefoner och läsplattor så fortsätter vi att köpa pappersböcker.

– Det är ju inte lika roligt att ge bort en digital bok i julklapp.

Själv ser han fram emot att få läsa Jan Guillou och Nobelpristagaren Alice Munro i jul. Båda författarna är storsäljare just nu.

– Munro för hennes fina och lättillgängliga noveller och Jan Guillou för att han är en fantastiskt duktig berättare.

Han kommer hit och signerar sin bok nu på torsdag.

Ger du själv bara bort böcker i julklapp?

– Inte bara men det blir mest böcker. De flesta förväntar sig det av mig. Jag väljer ut böcker som jag tycker passar den jag ger den till men Munro är en säker julklapp som jag skulle kunna ge till vem som helst.

Är det svårt att beräkna hur mycket böcker som kommer att gå åt under julhandeln?

– Dels utgår vi från statistiken från föregående år och dels finns det en tumregel som går ut på att multiplicera det som hittills sålts. Vissa titlar rekommenderar vi dessutom för kunderna under de sista dagarna före jul.

Han konstaterar att det enda problemet är att böckerna kan ta slut hos förlagen.