ANNONS

Muntliga avtal bakom problem med trasig belysning

Den trasiga lampan vid Stuvstabron blev åtgärdad efter Mitt i:s artikel.
Den trasiga lampan vid Stuvstabron blev åtgärdad efter Mitt i:s artikel.
Muntliga avtal om vem som underhåller vad. Det är en av förklaringarna till de återkommande problemen med trasig belysning i Huddinge.

– Det är helt oacceptabelt, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd.
ANNONS

Tidigare i höst har Mitt i Huddinge uppmärksammat problemet med trasig belysning i vintermörkret. På flera platser i kommunen är det kolsvart på eftermiddagen. En av anledningarna till det är att Huge och kommunen har olika driftansvar.

Det är inte första gången problemet uppstår. Redan i november 2012 kunde Mitt i Huddinge berätta att trasiga lyktor inte åtgärdades, eftersom felanmälningar hamnade mellan stolarna då det var oklart vilken fastighetsägare som var ansvarig.

– Inför nästa år prioriterar vi i natur- och byggnadsnämnden belysningen och jag är öppen för en annan fördelning av driftansvar. Det är en fråga att titta på framöver, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd och ordförande i natur och byggnadsnämnden.

Varför det tagit så lång tid att få till en lösning?

– Kanske för att jag har fått ansvaret som nämndordförande först i år. I till exempel Vårby gård har vi jobbat närmare med fastighetsägare med sandsopning, snöröjning med mera, så att det sker på motsvarande sätt oavsett ägare. Sedan kvarstår ju utmaningen att det är olika ägare, just där har inget hänt sen 2012, säger Christian Ottosson.

Tidigare i höstas var det kolsvart i Flemingsbergsparken och felanmälare slussades mellan kommunen och Huge.

– Det är ett exempel på att muntliga överenskommelser om ansvarsfördelning inte är en bra idé. Det ska självklart dokumenteras på ett professionellt sätt, säger Christian Ottosson.

Lars Lantz, verksamhetschef för park- och driftavdelningen, säger att situationen i Flemingsbergsparken var olycklig men att den nu åtgärdats och att Huge bland annat ska fixa till belysningen.

– Historiskt sett gjordes de avtalen muntligen. I dag använder vi skriftliga avtal. Men de tidigare avtalen rullar på tills något liknande det i Flemingsberg inträffar, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.