Muralgeneralen: ”Missförstånd” bakom kritikstormen

Fredrika Friberg; muralmålning
Nackas stadskreatör Fredrika Friberg är initiativtagare till muralfestivalen Wall Street Nacka. Till höger konstnären Julia Rio i aktion.
Kritiken mot den pågående muralfestivalen Wall Street Nacka har varit hård, efter en påstådd petning av lokala konstnären Huge.
Nu hävdar Nackas stadskreatör Fredrika Friberg att det hela grundar sig på ett missförstånd.

I förra veckan gick SVT:s Kulturnyheterna ut med att lokala konstnären Huge petats från muralfestivalen Wall Street Nacka  – på grund av sin koppling till graffiti.

Nyheten utlöste en våg av kritik mot Nacka kommun, som anklagades för konstcensur.

Han var en av många potentiella deltagare

Fredrika Friberg om Huge

Nu hävdar Nackas stadskreatör Fredrika Friberg att det hela bygger på ett missförstånd.

– Huge var aldrig bokad som konstnär till festivalen. Det var en kommunikationsmiss mellan festivalen och Huge. Han var en av många potentiella deltagare. Vi har haft över 100 konstnärer som varit aktuella, säger hon till Mitt i Nacka

Men stämmer det att det var hans koppling till graffiti som gjorde att han inte kom med?

– Nej, det finns flera konstnärer som jobbat med graffiti. Det handlade om att matcha rätt konstnär med rätt vägg och då föll valet helt enkelt på andra konstnärer.

Har en annan bild

Huge, alias Daniel Fahlström, står dock fast vid sin bild av förloppet.

– Jag fick en inbjudan ganska tidigt i våras och tackade ja. Senare fick jag mejl med bilder på de väggar som skulle målas, vilket förstärkte min bild att jag skulle vara med. Det var först i augusti, när jag själv frågade, som jag fick beskedet att jag inte skulle vara med. Det kan man i så fall verkligen kalla brist på kommunikation, säger han.

– Sen fick jag höra bakvägen, från en person som jobbar med festivalen, att det var min koppling till graffiti som var orsaken. Det tyckte jag kändes helt stört.

Förnekar styrning av konstnärerna

Den så kallade programkoden – en sorts avsiktsförklaring inför arbetet med festivalen – har också väckt vrede i konstvärlden.

Konst som är rebellisk och handlar om kamp eller ”vi mot dem” inte är välkommen. Istället ska konsten vara fredlig, mjuk och ”för det goda samhället”.

Muralmålning, Nacka ishall, Farid Rueda

Konstnärerna har haft stor frihet, hävdar Fredrika Friberg. Här Farid Ruedas muralmålning på Nacka ishall. Foto: Mattias Kamgren

Trots att koden finns att läsa under Wall Street Nacka på kommunens hemsida, menar Fredrika Friberg att den endast är ett ”internt dokument” som riktar sig till stadens beslutsfattare.

Hon betonar att den inte har använts i kommunikationen med de medverkande konstnärerna.

– Vi har inte gett den till konstnärerna. Det här projektet innehåller en stor grad av konstnärlig frihet, säger hon.

Så hur har ni använt dokumentet?

– Det behövdes riktlinjer för att politikerna skulle besluta om att ha den här festivalen. Det har aldrig hållits en liknande festival i Stockholmsregionen och det finns en massa förutfattade meningar om vad det innebär att måla på väggar.

Vad jag har hört gör de flesta tummen upp

Fredrika Friberg

Fredrika Friberg tycker att debatten har överskuggat det som faktiskt händer på festivalen.

– Offentlig konst väcker debatt. Men det skulle vara bra att fokusera på vad Nackaborna säger. Det här är en festival för dem – och vad jag har hört gör de flesta tummen upp och gillar det här.