Nu är muralmålningen i Rågsved klar

Gavel på Stövargatan 71 är 150 kvadratmeter stor.
Gavel på Stövargatan 71 är 150 kvadratmeter stor.
En husgavel blev ett konstverk i sex nyanser av blått.
Nu är muralmålningen i Rågsved klar. Tisdag den 10 oktober ska den invigas.

En 150 kvadratmeter stor gavelvägg på Stövargatan 71 i Rågsved har förvandlats till ett konstverk signerat Linnea Rygaard.

Igår togs ställningarna ner och målningen är helt klar. Två veckor från skiss till färdig målning och 200 liter färg har gått åt.

– Det gick mycket snabbare än jag trodde trots att vädret påverkade. Vi fick avbryta några gånger. En gång när det regnade blev det randigt. Men det är bara att åka hem och fortsätta nästa dag, det är inte mycket att göra, säger Linnea Rygaard.

Hon fick uppdraget att göra målningen av Stockholm konst som genomför projektet tillsammans med fastighetsägaren Familjebostäder. Mitt i söderort har tidigare skrivit om att målningen blev försenad eftersom Familjebostäder lämnade in bygglovsansökan för sent, att den var ofullständig och innehöll felaktiga skisser.

Muralmålningen stoppades – har inget bygglov

Men nu ska den invigas den 10 oktober av kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Sex nyanser av blått

Målningen är grafisk och Linnea Rygaard har lånat detaljer från husen runt omkring.

– Jag jobbar väldigt mycket med arkitektur i vanliga fall, så det speglar mitt intresse för rumsligheter och arkitektur. Jag tyckte också att det var spännande och väldigt meta att göra arkitektur på arkitektur, säger Linnea Rygaard.

Målningen är i olika blått nyanser från midnattsblå till en nästan vit nyans.

– Jag valde blått för att det kändes som att det kan vara fint på vintern, det funkar när det är isigt och grått. det måste vara en lättsam färg, folk ska se det varje dag. I vanliga fall använder jag mycket rött och gult och skrikiga färger, men det kändes inte riktigt rätt den här gången, säger hon.

Kan hålla i 50 år

En hel del nyfikna Rågsvedsbor har stannat upp och tittat och pratat med henne under arbetets gång.

– Många har varit nyfikna och stannat till. I går var det många kids där och fotade när vi tog ner ställningarna. De har sagt att det ser bra ut. Jag har inte hört något negativt, det känns najs, säger Linnea Rygaard.

Hur länge kommer målningen att vara kvar?

– De som gjort grundarbetet säger att den sitter i 50 år. Jag hoppas att den får sitta länge, det finns inget slutdatum.