ANNONS

Så blir muralmålningen i Skärholmen centrum

Skissen till den muralmålning som ska fästas på Stadsteaterns betongfasad i Skärholmen (den fasad som vetter mot centrum).
Skissen till muralmålningen är nästan klar, men detaljer och färger kan ändras.
Muralmålaren Marta Gil, Ali Ahmed, Rewing Aldaba och Rosanna Sandeberg vid skissen.
Muralmålaren Marta Gil, Ali Ahmed, Rewing Aldaba och Rosanna Sandeberg vid skissen.
Vårbergsbon Rosanna Sandeberg var med och arbetade fram skissen och ska också vara med och måla muralmålningen till stadsteaterns fasad i Skärholmen.
Vårbergsbon Rosanna Sandeberg var med och arbetade fram skissen och ska vara med och måla.
Gaveln på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen ska få en muralmålning
Fasaden som ska täckas av en målning är 189 kvadratmeter stor.
En jättelik tussilago blir blickfånget på den stora muralmålningen på Stadsteaterns fasad i Skärholmen.
Nu är skissen i princip klar, och det är dags att börja måla.
– Det är som en dröm, säger Vårbergsbon Rosanna Sandberg.
ANNONS

Ingen blir glad av Stadsteaterns grå betongfasad. Men i sommar får väggen, som vetter mot Skärholmen centrum, ett rejält lyft. Då sätts en stor muralmålning upp här, skapad av unga människor i stadsdelen.

Arbetet har pågått ända sedan i höstas. Först samlade den ideella föreningen Förorten i centrum, med hjälp av Skärholmens ungdomsråd, in idéer från cirka 200 unga personer i stadsdelen. Under sportlovet ordnade man sedan öppna skissverkstäder. Alla var välkomna att bearbeta de idéer som kommit in och hjälpa till med att få fram en slutlig skiss.

– Det är som en dröm att få vara med och sätta lite mer färg på Skärholmen, säger Vårbergsbon Rosanna Sandberg, som deltog i verkstäderna och också tänker vara med och måla.

Mitt i träffar henne i Stadsteaterns foajé där skissen nyligen presenterades. Den föreställer en jättelik tussilago som spränger sig upp ur stenig mark. Vid blommans stjälk finns en regnbågstrappa, som människor klivit upp på för att vattna den med en röd vattenslang, en symbol för röda linjen.

– Folket hjälps åt att vattna blomman så att den kan växa. Det är en positiv bild, en bild av att vi är starka tillsammans. Det är jättemånga som bidragit till den och det är viktigt, säger Rosanna Sandberg.

Den solgula blomman är en symbol för stadsdelens barn och ungdomar, berättar Marco De las Casas, från Förorten i Centrum.

– Idén med en blomma som växer ur betongen kom upp när vi pratade om maskrosbarn, barn som lever i en tuff omgivning men ändå växer sig starka. Det kan de göra om de finns människor som hjälper dem, säger han.

På skissen syns också bostäder och ett par av stadsdelens kännetecken: Vårbergstoppen och vattentornet i Sätra. De är dock betydligt mindre än tussilagon.

– Vi har vänt på skalan och låta blomman, som symboliserar ungdomarna, vara störst, säger Marco De las Casas, som betonar att detaljer på skissen fortfarande ändras.

ANNONS

I april är det dags att börja måla. Det arbetet ska ske i 2:a hemmet-Ungdomens hus. Alla unga mellan 13 och 30 år är välkomna att delta. De får måla på fibercementskivor som sedan monteras fast på den kulturskyddade fasaden. Någon gång under sommaren ska muralmålningen vara på plats, om allt går enligt planerna.

Läs även Mitti:s artikel om projektet och om föreningen Förorten i Centrum: