ANNONS

Muralmålningen stoppades – har inget bygglov

Linnea Rygaard har fått uppdraget att göra målningen i Rågsved.
Linnea Rygaard har fått uppdraget att göra målningen i Rågsved.
Konstnären Linnea Rygaard fick uppdraget att måla en muralmålning i Rågsved.
Men redan andra dagen fick arbetet avbrytas.
Målingen har inget bygglov.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i söderort har tidigare berättat om att Rågsved skulle få en egen muralmålning. Konstnären Linnea Rygaard fick uppdraget att måla den 9 x 12 meter stora målningen på Stövargatan 71.

Projektet är ett samarbete mellan det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder och Stockholm konst. Arbetet var tänkt att komma igång i måndags och Linnea Rygaard beräknade att det skulle ta två veckor att göra klart målningen.

Ansökan kom in lite väl sent, den var ofullständig och med fel illustrationer. Vi har varit lite naiva. Vi har gjort två andra muralmålningar och det har inte varit något problem.

Mårten Castenfors, Stockholm konst.

Ställningarna är uppsatta och Linnea Rygaard har lagt en grund, men inte börjat med själva målningen. Redan andra dagen fick arbetet avbrytas. Stadsbyggnadskontoret beviljade inte bygglovsansökan.

– Vi har sökt bygglov, Familjebostäder lämnade in ansökan. Men stadsbyggnadskontoret vill ha mer fakta för att kunna säga ja. Ansökan kom in lite väl sent, den var ofullständig och med fel illustrationer. Vi har varit lite naiva. Vi har gjort två andra muralmålningar och det har inte varit något problem, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Han är hoppfull om en snabb lösning.

– Nu har vi stoppat arbetet och avvaktar besked. Vi hopas hitta en lösning under veckan, säger Mårten Castenfors.

ANNONS

Det är ett kommunalt bostadsbolag som lämnat in bygglovsansökan – borde inte de veta vad som gäller?

– Misstag kan hända i alla branscher. De är inte vana vid den här typen av projekt, vi borde ha haft kontroll på det också.

Hur ser du på stadsbyggnadskontorets beslut?

– Å ena sidan tycker jag att de gör rätt, men jag tycker att vi kunde ha löst det på ett enklare sätt. I min värld lyfter man luren istället för att skicka papper fram och tillbaka.

Mårten Castenfors påpekar att ett alternativ kan vara att ansöka om ett tillfälligt bygglov på fem år, vilket gjordes för muralmålningen vid Mosebacke.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.