Murat hyllas av polisen

Fritidsledaren Murat Erdal, 20, stoppade en ung kvinna från att hoppa ned på spåret i Flemingsbergs station.
Fritidsledaren Murat Erdal, 20, stoppade en ung kvinna från att hoppa ned på spåret i Flemingsbergs station.
Modet att ingripa är något som polisen ofta efter­lyser. En som våg­ade är Murat Erdal. Han stoppade en flicka från att hoppa ner på spåret i Flemingsberg.

– Jag tänkte bara ”Släpp henne inte”, säger han.

Vi åker uppför rulltrappan i Flemingsbergs station. Måndagen den 9 mars var fritidsledaren Murat Erdal från Våry gård här och delade ut flygblad för projektet Tillsammans för Flemingsberg. Klockan var halv fem på eftermiddagen när han plötsligt kände att det var något som inte stämde.

– Det var när jag såg fyra personer som försökte prata med en tjej som hade klättrat mellan stängslet och gallret. Jag bara sprang fram och tänkte att hon inte får hoppa, säger han.

Han kramade om den unga tjejen och försökte lugna ner henne. Murat Erdal upplevde dock att hon inte var kontaktbar, och flera gånger försökte hon ta sig ur hans grepp.

– När jag höll henne så frågade jag inte varför hon ville hoppa eller vad som hade hänt. Jag försökte bara vara där med henne.

De fem minuter som han höll om flickan upplevde Murat Erdal som de längsta i hans liv.

Vad sa hon till dig?

– Hon sa ingenting. Men när vi hörde polissirenerna var det enda hon sa ”Släpp mig”, och försökte ta sig loss och in igen mellan stängslet.

Flickan fördes till sjukhuset, och poliserna som kom till Flemingbergs station tackade Murat Erdal för hans insats.

– De sa ”Det är sådana människor som du som behövs” till mig. För mig skulle det kännas konstigt att inte ingripa.

Lars-Göran Stridh, polis inom brottsförebyggande, och Reine Berglund, yttre befäl i Huddinge, upplever att människor brukar agera när de ser att någon far illa.

– Att våga berätta vad som har hänt är lika viktigt. Du kan ingripa genom att genom att skrika och larma, säger Lars-Göran Stridh.

Reine Berglund tillägger:

– Det handlar om att övervinna barriärer. Samhället skulle kännas väldigt långt om ingen vågade ingripa. Det Murat gjorde är beundransvärt och vi behöver mer sådant.

Poliserna förklarar också att mod och medmänsklighet oftast smittar av sig.

– När någon vågar ta det lilla steget brukar det få andra att också våga agera.

Kan vi öva oss på att bli modiga eller sitter det i ryggmärgen?

– Du kan absolut öva dig mentalt. Jag brukar ibland tänkapå vad jag ska göra om det skulle uppstå en skolskjutning. Ju mer mentalt förberedd du är desto mer sitter det i ryggmärgen hur du ska agera, säger Reine Berglund.

Fakta

Så kan du avstyra självmord

Uppmärksamma och gå fram. Fråga varför personen vill begå självmord och om du kan göra något. Lyssna och bekräfta personens känslor.

Ingrip aldrig om du utsätter dig själv för en risk. Ibland kan ett ingripande leda till att personen faktiskt genomför sin handling. Tänk på vad du klarar fysiskt.

Hjälp personen att ta kontakt med vården. Följ med.

Larma. Vid livshotande situation larma alltid 112.

Källa: Mind för psykisk ohälsa, Polisen