Musbajs och smutsiga redskap i kök på äldreboende

Kök. Seniorboende. Rullator.
Gamla såser i kylen och musbajs i skafferiet hittades i seniorboende på Björnbo.
Personaltoaletten var ostädad, skärmaskinen var smutsig och gamla såser stod i kylen. Köket i seniorboendet på Björnbo fick flera anmärkningar när stadens hälsoinspektörer gjorde en oanmäld inspektion.
– Självklart jobbar vi med det. Men det är svårt med personal på sommaren, säger kökschefen.

Köket på Björnbos seniorboende fick ett flertal anmärkningar när Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde en oanmäld kontroll i förra veckan. Det var Lidingö Nyheter först med att berätta.

Mögligt diskdraperi

Vid kontrollen slog inspektörerna bland annat ned på att personaltoaletten inte var städad. Redskap i köket var smutsiga – det fanns matrester i packmaskinen som gör de äldres matlådor och en skärmaskin var smutsig. Spindelväv fanns i taket över diskstationen och ett draperi som ren disk åker igenom misstänks vara mögelangripet.

I kylskåpet hittade inspektörerna gamla såser med ett bäst-före-datum från mitten av juli.

Möss har funnits i köket flera år

Ett hål i väggen som inte täckts för nere i källaren tror inspektörerna kan vara anledningen att det finns möss i lokalen. Musbajs hittades i såväl skafferi som städskrubb och i ett förvaringsrum i källaren. Musproblemet har varit återkommande på Björnbo sedan 2016.

Svårt att få tillräckligt med personal på sommaren

Den vikarierande kökschefen säger till Mitt i att man ska ta tag i sakerna som kritiserats. Bland annat kommer Anticimex att anlitas för musproblemet.

Han säger också att köket ser tillbaka på en tuff sommar.

– Det är precis som i sjukvården, det är svårt med personal på sommaren, det är ett problem, säger han.

Staden kommer att följa upp inspektionen för att säkerställa att bristerna åtgärdas. Köksverksamheten på Björnbo drivs av Attendo Care.