Min lokala hjälte

Musbajs stoppade bageri i Vaxholm

Waxholmsbagarna fick inte leverera bakverk under en och en halv dag sedan det visat sig att företaget åter slarvat med städningen.

Vid kommunens inspektion i juni hittades musbajs.

– Det var muslort på två ställen – på lagret och i ett hörn. Det har varit återkommande stora brister när det gäller rengöring och städning i bageriet, säger Gunilla Lindström, miljö- och hälso­skyddsinspektör.

Den 18 juni fattade Södra roslagens miljö- och hälso­skyddsnämnd det drastiska beslutet att med omedelbar verkan förbjuda Waxholmsbagarna AB ”att släppa ut livsmedel på marknaden”. Förbudet för bageriet vid Söderhamnen i Vaxholm varade bara en och en halv dag, och hävdes då bageriets städat ordentligt. Men det är inte första gången myndigheten upptäckt snusk i lokalerna. Waxholmsbagarna har tvärtom varit en följetong hos nämnden sedan 2009 med över 40 inspektioner. Det vanliga är att företag med livsmedelsanläggningar utsätts för en inspektion om året.

– De flesta andra har en betydligt högre nivå på rengöringen. De brukar också städa om man påtalar det. Det här är ganska ovanligt, säger Gunilla Lindström.

Bageriets ägare Jan Björke säger att bristerna är åtgärdade, men att lokalerna är svårstädade, bland annat eftersom golvbrunnar sitter fel.

– Det är svårt att spola av eftersom avloppen inte sitter på den lägsta punkten. Det är en anledning. Sedan blir det tidsbrist ibland och det är svårt att få det att gå ihop med lagom mycket personal. Men vi håller rent här nu.

Vad kostade det att ha stängt?

– Oj, jag vet inte. Det är klart det kostar pengar. Och det är våra kunder som drabbas – vi blev tvungna att slänga bröd.

Redan för två år sedan, 2011, dömdes Waxholmsbagarna att betala vite för slarv med städningen. Under 2010 förbjöds bageriet dessutom tillfälligt att hantera grädde och vaniljkräm innan ett av rummen blivit tillräckligt rengjort.

Hälsoskyddsnämnden har även fått in en handfull klagomål som bland annat rört städningen på serveringen och att serveringens toalett varit smutsig.

– Han tycker säkert att vi är petiga, men jag har jobbat 30 år som inspektör och vet hur det ska se ut, säger Gunilla Lindström.

– Vi vet inte varför det är så svårt för dem att hålla rent. Han är inte så bra på att städa, men han är bra på att baka.

Han är inte så bra på att städa, men han är bra på att baka.Gunilla Lindström, ­­ miljö- och hälsoskyddsinspektör