ANNONS

Museer har dålig säkerhet på sina skatter

Riksrevisorn Helena Lindberg säger att det brister i museernas arbete med säkerheten.
Riksrevisorn Helena Lindberg säger att det brister i museernas arbete med säkerheten.
De statliga museerna har inte koll på vilka dyrgripar som ska räddas vid en brand, slår Riksrevisonen fast i färsk granskning.
– Museerna har inte tillräckliga kunskaper om vilka föremål de förvaltar, var de finns och i vilket skick de är, säger riksrevisor Helena Lindberg.
ANNONS

De statliga centralmuseerna får kritik av Riksrevisionen för sin bristfälliga säkerhet. I deras nya granskning framgår det att museerna inte har tillräcklig kontroll på vilka föremål de har i sina samlingar. Man vet inte var alla föremål är eller i vilket skick de är i.

– Vid ett av museerna är till exempel bara en fjärdedel av föremålen registrerade och museet känner endast till placeringen för sjuttio procent av föremålen, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Flera museer svarar att det kommer ta decennier innan de får fullständig koll på var allt ligger. Vissa museer har miljoner föremål, andra bara några tusen.

Oklart vad som ska räddas vid brand

Särskilt illa är det att bara ett museum har en plan för vilka föremål och dokument som ska räddas först vid en allvarlig nödsituation – vid en brand exempelvis. Detta trots att alla museer som är statliga myndigheter är skyldiga att ha det.

Riksrevisionen påpekar att museerna har ett ambitiöst säkerhetsarbete, men att det ändå inte lett upp till en rimlig grad av säkerhet.

Museerna brister i rutinerna för vilka personer som får röra sig bland samlingarna – exempelvis får hantverkare, forskare och volontärer i vissa fall röra sig helt fritt utan ledsagare.

Nationalmuseet

Nationalmuseet är en av museerna i Riksrevisionens granskning. Foto: Pekka Pääkkö.

ANNONS

Tar inte ut belastningsregistret

Museerna tar också bara i undantagsfall in belastningsregistret eller kreditupplysningar när man anställer ny personal.

– Med tanke på att museerna har miljontals föremål i sina samlingar och endast gör stickprovsinventeringar riskerar det att ta mycket lång tid innan en stöld upptäcks. Bra riktlinjer för tillträdesbegränsning och vandelskontroll av nyanställda kan förebygga stölder, säger Per Dackenberg, projektledare för granskningen.

Tvingas till dåliga magasin

Det finns en god kännedom om hur man förebygger långsiktig förstörelse av föremål, men bristen på magasin försvårar arbetet. Man tvingas att förvara skatterna i bristfälliga förvaringsutrymmen där de kan skadas vid översvämningar eller av dåligt inomhusklimat.

Riksrevisionen rekommenderar nu museerna bland annat tar tag i spårbarheten för föremålen, rutinerna för tillträde, ordna fler magasin och öka beredskapen mot en förhöjd hotbild.

Fakta

De här museerna ingick i granskningen

Museer som är statliga myndigheter:

Moderna Museet, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Statens centrum för arkitektur och design (ArkDes),  Armémuseum, Historiska museet, Hallwylska museet, Livrustkammaren, Kungl. Myntkabinettet, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet, Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet samt Statens musikverk.

Centralmuseer som är stiftelser:

Arbetets museum i Norrköping, Nordiska museet, Skansen och Tekniska museet.

Källa: Riksrevisionen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.