ANNONS

Museet som alltid är redo

Berra Karlsson och Ove Ernström visar upp scoutmuseet i Örnsberg. Här vid ett vindsskydd eller hajkbivack som de uttrycker det.
Berra Karlsson och Ove Ernström visar upp scoutmuseet i Örnsberg. Här vid ett vindsskydd eller hajkbivack som de uttrycker det.
Scoutuniformer, den äldsta från den tid då de syddes av bäraren.
Scoutuniformer, den äldsta från den tid då de syddes av bäraren.
Roligt, nördigt och mer eller mindre smalt.

Det finns flera museer i söderort värda ett besök.

Senaste tillskottet är Scoutmuseet i Örnsberg.
ANNONS

”Ryggdödaren” kallas den äldsta modellen på ryggsäck som kunde förvandla ryggraden till en ost­båge. Den tyngde så att man kunde falla baklänges.

– Men man lärde sig av ursprungsbefolkningar att tyngden måste gå rakt nedåt och att ryggen behövde vara rak, säger Ove Ernström, en av de ideella krafterna bakom nyöppnade Scoutmuseum i Örnsberg.

Han pekar på en tidslinje av ryggsäckar av Fjällräven och Haglöfs. På 1960-talet tillfördes en ställning för att skona ryggen.

I lokalerna, som är klädda i furupanel, finns en uppsjö prylar som har med rörelsen att göra. Scouterna har i över 100 år lärt unga knopar och fått dem ut i naturen. Det finns gott om exempel på olika saker som scouterna använt i skogen medan bilder och skyltar beskriver faser och skeden i rörelsens historia. Här finns också många av de uniformer som använts. Den äldsta är från en tid då uniformerna syddes av dem som skulle bära dem.

–Då fick man sömnadsmärket som man kunde bära på sin uniform. Kraven var ganska mycket högre då, att ta ett märke kunde vara som att genomgå en smärre yrkesutbildning, säger Ove Ernström.

Det är förstås i stan de flesta museerna finns. Men för den som vill hålla sig på hemmaplan finns museer med olika inriktningar. Bland annat har Synskadades riksförbund i Enskede ett som kan besökas efter anmälan. Här kan man ta del av vill­koren för synskadade från 1700-talet och framåt.

I söderort finns också privatpersoner som driver museum, exempelvis Per Martinson i Midsommarkransen som har haft diverse stilfulla miniutställningar om allt från sockerbitar till svenska motorsågar i hemmet. Här bokas besök via en hemsida. I höst bjuder han på tablettaskarnas historia.

Hemma hos träsnidaren Hajrudin Kasumovic i Vårberg står små trämodeller av cyklar, flygplan, hästvagnar och hjulångare uppradade. En samling som fått många skolklasser och dagisgrupper att besöka honom.

I Hökarängen finns Hökis visrum med en permanent Cornelis Vreeswijk-utställning med affischer och musiksamlingar.

ANNONS

– Det här är en vissal där vi har uppträdanden och utställningslokal. Vi vill lyfta fram visan och har tidigare jobbat på det nedlagda Cornelismuseet i Gamla Stan så vi kan visa och berätta mycket, säger Tommy Rådberg som är med och driver museet.

Fakta

Scouter, Cornelis, minimodeller och lägenhetsbesök

Scoutmuseet: Instrumentvägen 19, Örnsberg. Öppet andra helgen i månaden. Visning:thorby@aol.se

Synskadades museum: Sandsborgsvägen 52. Visning: synskadades.museum@srf.nu alternativt tel: 08 39 92 47.

Träsnidarens minimusum: Vårberg. Snidade minimodeller. Visning: Hajrudin Kasumovic 070-698 44 02.

Hökis visrum: Hökarängsplan 3. Permanent Cornelis Vreeswijk-utställning. Torsdagar kl 16–20.

Pelles museum: Miniutställningar i lägenhet i Midsommarkransen. Boka på pellesmuseum.se.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.