Museet ställer ut skräp från havet

I tio år har Skärgårdsstiftelsens dykare plockat upp toaletter, batterier och annat skräp från naturhamnar i Stockholms län. Nu ställs sopor från Ostholmen utanför Möja ut på museum.

– Vi har byggt en skräphög och man slutar faktiskt aldrig att förundras över folks dumhet när man ser den, säger Anna Björn, marinbiolog på Aquaria vattenmuseum på Djurgården.

Dykarna har bland annat hittat toalettstolar, badstegar och soppåsar fulla av stenar. Allt för att skräpet skulle kunna sänkas till havets botten.

– De tänkte väl att ”det man inte ser finns inte”. Och många ställde sina gamla toalettstolar på isen så att de sjönk på våren, berättar Anna Björn.

Soporna på utställningen togs upp från Ostholmen utanför Möja samt Joltan vid Finnhamn under hösten. Dykarna var dock tvungna att sluta ta upp prylar eftersom de hittade för mycket skräp.

– Man har tidigare sett att det just här hamnar väldigt mycket skräp från båtfolket, säger Anna Björn.

Men en stor miljöbov – tobaksprodukter – syns sällan i vattnet. Cigaretter och snus är fulla av gift som helt löses upp i havet.

– Vi har fyllt ett akvarium helt med fimpar för att visa vad de gör med naturen, säger Anna Björn.

Utställningen håller på till och med den 17 mars och är främst avsedd för skolbarn. Varje barn får skriva ned ett ”miljölöfte” om att sluta skräpa ned.

– Det är det enklaste miljöproblemet att lösa, slutar alla bara att slänga skräp skulle det försvinna, säger Anna Björn.

Sällsynt fjäril ökar inte i antal

STOCKHOLM En av de mest sällsynta dagfjärilarna är asknätfjärilen. Framtiden för fjärilen är osäker, enligt länsstyrelsen.

Sedan 2005 har myndigheten årligen inventerat beståndet för att följa utvecklingen. Vid inventeringen 2012 noterades totalt 282 larvkolonier på ett urval platser i länet, vilket var ungefär lika många som året innan.

– Men trenden är ändå oroande. Samma områden hade som mest 1 200 larvkolonier år 2008, säger Mats Gothnier, samordnare.

Just här hamnar väldigt mycket skräp från båtfolket