ANNONS

”Museiföremål” var skarpt vapen – pensionär döms för vapenbrott

vapenfynd hos gammal militär i vällingby
Två gamla revolvrar och ammunition hittades hemma hos den gamla militären.
”Museiföremålet” i pensionärens kista visade sig vara en fullt brukbar och därmed olaglig revolver. Nu döms Vällingbybon för innehavet av denna och ytterligare en gammal revolver – trots att det var han själv som bad polisen hämta vapnen.
ANNONS

Mannen, som är pensionär och tidigare arbetade inom försvaret, uppger att han mer eller mindre glömt de gamla revolvrarna, som han sedan 30 år förvarade i en kista med gamla sängkläder.

”Minnet sviker”

Det var hans döttrar som hittade vapnen, varav det ena var laddat, tillsammans med ammunition i samband med en storstädning av mannens lägenhet när han själv vistades på sjukhus.

Mannen hade tidigare lämnat in flera andra vapen i samband med vapenamnestier, men då tänkte han inte på revolvrarna i kistan.  ”Minnet sviker lite med åren”, säger han i förhör.

Användes för att avliva kaniner

Det ena vapnet tillhörde en gång hans far, och själv lekte han med det som 10-åring, har mannen berättat. Han kallar det för ett ”museiföremål” och trodde inte att det gick att avfyra – men enligt polisens vapentekniker är det fullt möjligt.

Den andra revolvern ska mannen ha fått som gåva vid ett besök i Texas 1969. Han beskriver vapnet som ”odugligt” och har, enligt egen utsago,  på sin höjd använt det för att avliva några kaniner.

Anmälde själv

När de bortglömda revolvrarna hittades av döttrarna kontaktades polisen, som kom och beslagtog vapen. Mannen åtalades för grovt vapenbrott, eftersom det rör sig om två vapen varav ett var skarpladdat.

Tingsrätten ser dock flera förmildrande omständigheter, som att vapnen inte burits på allmän plats och att mannen själv anmälde innehavet till polisen. Han har nu dömts för vapenbrott av normalgraden, och påföljden stannade vid villkorlig dom och dagsböter.

 

 

ANNONS