Musik och dans för funktionshindrade

I flera år har Sollentuna varit utan de populära musikkafékvällarna för unga och vuxna med funktionshinder.

Nu har man äntligen hittat en ny lokal, och i morgon drar aktiviteten igång igen.

De senaste åren har musikkaféverksamheten för funktionshindrade i Sollentuna kommun legat nere, bland annat på grund av problem att hitta lokaler.

Men från och med imorgon drar verksamheten igång igen. Varje onsdag, utom när det är lov, blir det musikalisk underhållning på restaurang Eldqvarn i Häggviks gymnasiums lokaler.

Vid halv sju slås portarna upp varpå kvällens trubadur äntrar scenen. Först ut är Lasse Avermalm. Efter ett första set blir det paus med billigt fika, och sen är det på’t igen till 20.30.

Alla trubadurerar har erfarenhet av att jobba med personer med funktionshinder, och på repertoaren finns låtar med hög igenkänningsfaktor.

– Man får gärna sjunga med, och vill man dansa så går det också bra, säger Elisabeth Hogart som är handikappkonsulent på Sollentuna kommun.

Musikkafékvällarna brukar vara välbesökta tillställningar. Ofta kommer det 40-50 personer, både från Sollentuna och närliggande kommuner.

– Det är väldigt blandade åldrar också, allt från 16-åringar till pensionärer, säger Elisabeth Hogart.

Hon förklarar att de här kvällarna fyller en viktig funktion och är glad att man har kommit igång igen.

– Det betyder väldigt mycket för besökarna, det är viktigt för den här gruppen att ha en aktiv fritid. Det är också en social mötesplats, många av besökarna känner varandra och får tillfälle att träffas och prata, säger Elisabeth Hogart.

Tidigare har vård – och omsorgsnämnden arrangerat musikkaféerna, men nu har kultur- och fritidsnämnden tagit över rodret.

På invigningen i morgon, den 28 augusti, kommer de båda nämndernas ordföranden Björn Karlsson (M) och Magnus Ramstrand (KD) och klipper band.

– Vi ska se till att alla, oavsett funktionshinder, får ett utbud av kultur. Vi vet att sång och musik är till stor glädje, säger Magnus Ramstrand.

Man får gärna sjunga med, och vill man dansa så går det ocksåElisabeth Hogart