ANNONS

Musik sätter tonen för maten

Sötpotatis, koriander och mynta är några av Markiz Talhaouis favoriter i köket. ”I förorten”, svarar hon när jag frågar var hon köpt de tjocka knippena med väldoftande mynta. ”Själv handlar jag alltid i Kista”, säger hon.
Sötpotatis, koriander och mynta är några av Markiz Talhaouis favoriter i köket. ”I förorten”, svarar hon när jag frågar var hon köpt de tjocka knippena med väldoftande mynta. ”Själv handlar jag alltid i Kista”, säger hon.
”I köket med Markiz” började som en hashtag till hennes blogg och Instagramkonto. Nu är det titeln på hennes kokbok som precis har släppts.

Lokaltidningen Mitt i träffade Solnabon och Mästerkocksprofilen Markiz Talhaoui för att prata mat och drömmen om ett hål i väggen.
ANNONS

Förra året var Solnabon Markiz Talhaoui, 28, en av tolv utvalda som tävlade i Sveriges Mästerkock. Då kom hon ett steg närmare sin dröm – att få skriva en egen kokbok.

När Mitt i träffar henne hemma i den välstädade trean i Huvudsta där hon bor med sambon Kevin Tainton, bläddrar hon ivrigt i boken som äntligen har släppts. Två veckor tidigare, på jobbet, höll hon i den för första gången.

– Sedan på kvällen när jag skulle sova började jag gråta. Jag har varit supernervös för vad alla ska tycka och hur den ska mottas.

Hon började skriva recepten för ett år sedan. I somras åkte hon till sin mammas hemstad Nador i Marocko för att fota omslag och mat.

– 85 procent av recepten i boken har en anknytning till min uppväxt och min mamma. Det är maträtter som präglat mitt liv.

Det är uppenbart att mat är mer än bara föda för Markiz – det är ett sätt att umgås, en livsstil. Under uppväxten träffades familjen kring matbordet. Och hon har alltid varit matintresserad, men det var för tio år sedan som hon tog upp intresset på allvar.

Hon är självlärd, bra på att smaksätta och slutar aldrig söka efter nya smaker och rätter. Inspirationen? Den finner hon i musiken.

– Den maten jag lagar, den musiken spelar jag. När jag ska ha vänner på middag börjar jag värma upp redan på morgonen med hög marockansk musik. Då kommer jag in i det, får hela feelingen.

Hon visar upp ett filmklipp från releasefesten. Gästerna har på sig förkläden och dansar och visslar till marockansk musik på hög volym. Den positiva energin smittar av sig genom skärmen.

ANNONS

– Det är så här det är när jag lagar mat, det är så här jag har vuxit upp.

Genom boken vill hon inspirera andra och bjuda alla på sina marockanska favoriträtter.

– Det går inte att bjuda hem alla men med den här boken får jag kliva in i andras kök och bjuda på min mat. Men de får laga den själva, säger hon.

Några av hennes favoriter i köket är lamm, sötpotatis, saffran, spiskummin, mald ingefära, koriander och mynta.

I det nyrenoverade köket ligger blommor som hon fick på releasefesten i en kasse. Kompisen Ylva har hjälpt henne göra flera vackra buketter som nu står i vaser, men alla blommor fick inte plats.

Markiz planerar redan inför nästa bok. Men nu är den stora drömmen att öppna restaurang.

– Men jag vet inte om det blir en restaurang med 30 platser eller ett hål i väggen. Helst ett hål i väggen. Med take away-mat och några sittplatser.

Fakta

Djej ma batata

(4 portioner)

En kycklinggryta med potatis och gröna ärter, en enkel och billig rätt som smakar ”dyrt”.

1 hel kyckling, skuren i stora bitar

2 msk olivolja

3 stora gula lökar, skalade och strimlade

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk malen spiskummin

1 tsk malen ingefära

0,5 tsk gurkmeja

0,5 g saffran (1 kuvert)

3 msk finhackad färsk koriander

3 msk finhackad färsk persilja

4–6 potatisar, skalade

2 dl gröna ärter

salt och svartpeppar

färsk chili, finhackad

Gör så här:

1. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad gryta och fräs löken och vitlöken tills de är mjuka.

2. Lägg ner kyckling och kryddorna inklusive koriander och persilja. Bryn i 3–4 minuter med lock.

3. Tillsätt vatten så att det täcker kycklingen och låt sjuda under lock i 20 minuter. Tillsätt sedan potatisen och låt sjuda i ytterligare 25–30 minuter.

4. Rör ner ärtorna och låt sjuda under lock i 5–10 minuter.

5. Smaka av med salt och peppar, toppa med finhackad färsk chili och servera med khobz, ett marockanskt vitt bröd.

Källa: I köket med Markiz