Musikalresor ska få färre att lämna kyrkan

Solnas kyrkoherde Johan Engvall menar att kyrkan måste bli bättre på sociala medier, för att nå fler yngre människor.
Solnas kyrkoherde Johan Engvall menar att kyrkan måste bli bättre på sociala medier, för att nå fler yngre människor.
Gratis musikalresor till London, konfirmationsläger till havs, en twittrande kyrkoherde.

Solna och Sundbybergs församlingar är på offen­siven för att vända en ­negativ trend – här lämnade flest personer i län­et Svenska kyrkan i fjol.

En blankett och ett frimärke är allt som krävs. Under 2012 valde 426 Solnabor och 231 Sundbybergsbor att lämna Svenska kyrkan. Det gör, procentuellt sett, kommunernas invånare till de minst kyrkliga i länet. Så vad beror det på?

– Det är en allmän trend i samhället att man lämnar föreningar. Samtidigt finns många som tillhör andra samfund, säger Lennart Hansson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Sundbyberg.

– Dessutom har Sundbyberg stor inflyttning. Många unga som kanske sedan tidigare bestämt sig för att vara medlem eller inte köper bostad där det tidigare bott många kyrktillhöriga, tillägger han.

Kyrkoavgiften bidrar också. Även om Solna och Sundbyberg har bland de lägsta avgifterna i landet finns pengar att spara. En person med en månadslön på 25 000 kronor betalar cirka 170 kronor i månaden till kyrkan.

– De tjänster som många par är intresserade av, som giftermål och dop, kräver bara att en är medlem. Många lånar stora summor till lägenheter och ser över sina kostnader, säger Solnas kyrkoherde Johan Engvall.

Sedan svenska staten tog ut skilsmässa med kyrkan år 2000 har andelen medlemmar minskat med en procent per år. I Solna och Sundbyberg går det snabbare. Andelen som är med i Svenska kyrkan kryper nu ner mot 50 procent.

Johan Engvall tror att Skolverket har ett finger med i spelet.

– Vi är ju inte välkomna innanför skolans väggar längre, det gör att vi får svaga konfirmationssiffror, säger han.

I Solna kan man konfirmera sig på ett fartyg, men det kostar 4 500 kronor. Man överväger att sänka kostnaden för att locka fler.

I Sundbyberg har däremot konfirmationen ett uppsving. I år åker en fullbokad konfirmandgrupp på en gratis musikalresa till London. En veckas läger i Berlin för 1 640 kronor är ett annat alternativ.

– Det har verkligen svällt det här året, jätteroligt. De som konfirmerar sig är väldigt nöjda och fortsätter ofta vara aktiva i kyrkan, säger Lennart Hansson.

Kyrkoherdarna tror på sociala medier.

– Vår ungdomsgrupp har Face­book och Instagram. Vi ska bli bättre på det, säger Johan Engvall.

Lennart Hansson har skaffat ett twitterkonto och berättar att han twittrar om vad som händer i kyrkan och lite vad som helst.

Den twittrande kyrkoherden är trots de dalande siffrorna hoppfull. I höst öppnar Svenska kyrkan en lokal i Stora Ursvik, ett område dit det ska flytta 20 000 personer.

– Valet är fritt. Men många tycker att det vi gör, särskilt för äldre och barn, är värdefullt, säger han.

Fakta

Unga lämnar

Drygt 67 procent av svenska folket är medlemmar i Svenska kyrkan. Stockholms stift tappar flest medlemmar. Merparten av de som utträder är 21–35 år.

Ungefär 50 respektive 25 personer ansluter sig årligen till Svenska kyrkan i Solna och Sundbyberg.

Källa: Svenska kyrkan