Känd musiker dömd för knarkbrott

Säljarna i ligan "Taxi-Tony" dömdes år 2014.
Säljarna i ligan "Taxi-Tony" dömdes år 2014.
En känd musiker från Göteborg har dömts för narkotikabrott i Stockholms tingsrätt. Han köpte kokain av knarkligan Taxi-Tony, som sålde droger från taxibilar i Stockholm. Köpen ägde rum i Kungsängen och på Östermalm för fem år sedan.

Den 25 april dömdes mannen till villkorlig dom och 70 dagsböter. Han ska ha innehaft totalt 4,5 gram kokain, som inhandlades vid två tillfällen. Dels på Enköpingsvägen i Kungsängen den 8 mars 2013, dels på Sturegatan på Östermalm i Stockholm den 22 februari 2013.

Beskrivning av ligans tillvägagångssätt. Foto: Förundersökningsprotokoll.

Bevisningen kommer från hemlig telefonavlyssning i polisens brottsutredning av organisationen ”Taxi-Tony”, som sålde kokain i taxibilar. För att bli köpare behövde man rekommenderas av en befintlig kund.

Utskrift från ett telefonsamtal mellan musikern och en langare i Taxi-Tony. Foto: Förundersökningsprotokoll.

Med jämna mellanrum skickade ligan ut information om vilket nummer som var det aktuella beställarnumret. Säljarna dömdes redan 2014 och fallet fick då stor uppmärksamhet. Sedan dess har en mängd köpare dömts, varav många från Stockholms innerstad.

Utskrift från ett telefonsamtal mellan musikern och en langare i Taxi-Tony. Foto: Förundersökningsprotokoll.

Mannen har erkänt brotten. Han ska ha befunnit sig mitt sitt band i Stockholm och har i förhör berättat att han mådde dåligt vid tillfället. Att det gått så lång tid sedan händelserna förmildrar straffet. Det gemensamma straffvärdet för brotten motsvarar fängelse i nästan tre månader, men tingsrätten bedömer att det inte finns särskild anledning att han kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

”Narkotikabrott är ett brott av sådan art att påföljden normalt ska bestämmas till fängelse. Det finns dock utrymme att i detta fall bestämma påföljden till villkorlig dom i förening med böter”, står det skrivet i domen.