Musikhögskolan får äntligen nya lokaler

Det tog mer än 50 år.

Nu ska äntligen Kungliga Musikhögskolan få nya toppmoderna lokaler.

Och Östermalm får en ny mötesplats för musik – samt 360 nya bostadsrätter på Valhallavägen.

Kungliga musikhögskola (KMH) har sedan 1950-talet huserat i temporära lokaler på Valhallavägen. I flera decennier har det utretts var skolan egentligen ska ligga.

Efter en dom i mark- och miljööverdomstolen är nu de sista hindren för det nya bygget undanröjda och KMH kan flytta in en helt ny byggnad i hörnet av Valhallavägen och Lidingövägen

– Det är oerhört glädjande. Det har varit en väldigt, väldigt långt väntan. Vi har sedan 50-talet haft provisoriska lokaler som inte varit anpassade till vår verksamhet, säger skolans rektor Johannes ­Johansson.

Den nya byggnaden ska bli en mötesplats för musik. Huvudbyggnaden ska bli inglasad med entré mot Valhallavägen.

De äldre byggnadsminnesmärkta stall- och ridhusbyggnaderna samt den gula villan på området kommer att bevaras och ingå i arkitekturen.

– Nu ska vi få förstklassiga lokaler. Vi kommer även få flera konsertlokaler där vi kan välkomna publiken. Jag tror det kommer att påverka området positivt och stockholmarna får en ny mötesplats för musik, säger Johannes Johansson.

Byggbolaget Veidekke ska även bygga 360 nya bostadsrätter på området som ska stå i en halvcirkel runt den nya skolan.

Akademiska Hus står bakom bygget av den nya skolan. Projektet har hittills legat på is, men nu hoppas man kunna återuppta byggnadsplanerna så snabbt som möjligt och siktar på inflyttning till 2015–2016.

– Vi är jätteglada med att få komma igång med projektet, ­säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus.

– Det gamla stallet och ridhuset kommer att integreras i skolan. Den gula villan kommer även att bevaras och flyttas från hörnet där den står nu. Nya musikhögskolan kommer att bli väldigt vacker och en pärla i Stockholm.