Musikhuset gör Norsborg tryggare

Polisen har inte full kontroll på bråket i Norsborgs centrum.

Nu inleds en satsning som ska lösa problemen. Först ut är bättre öppettider på fritidsgården Musikhuset.

– Vi vill erbjuda ett bättre alternativ för ungdomar än att hänga i centrum efter skolan, säger Ronnie Dahl, kommunens områdesutvecklare i Hallunda-Norsborg.

När nu Musikhuset i Norsborg slår upp dörrarna redan klockan 16.00 hoppas kommunen att fylla tomrummet efter skolan. Dessutom satsar kommunen på utökade öppettider i sommar.

Det har en tid varit oroligt i Norsborgs centrum. Under vintern och våren har polisen inte haft full kontroll över läget.

– Antalet ungdomar som hänger i tunnelbanan och centrum ökade. Det var rörigt, högljutt och otryggt för resenärer och boende, säger Johan Åkerlund, närpolischef i Botkyrka.

Polisen utsattes för attacker med grön laser och knallskott, bussar och tunnelbanetåg attackerades och bilar, däribland en polisbil, stacks i brand.

Mängden ungdomar, med en kärna på ett tiotal personer och en ”svans” på 20–30 personer, gjorde det svårt för en enskild polispatrull att få kontakt, enligt Johan Åkerlund.

– Vi kände att nä, det här funkar inte längre. Vi behöver satsa mera långsiktigt på Norsborg. Vi behöver rusta upp centrum och fokusera på verksamheter som gör att mer vanligt folk rör sig i området, säger Ronnie Dahl.

Med fler aktiviteter på eftermiddagarna hoppas man på att nå ”svansen” och erbjuda ungdomarna alternativ till att hänga i centrum. Samtidigt gör polisen en satsning på att komma åt kärnan. Läget har redan blivit lite bättre.

– Får man bort kärnan lugnar det ofta ner sig, säger Johan Åkerlund som nu hoppas på en konkret handlingsplan för hur kommunen och polisen ska samarbeta för att Norsborg ska bli tryggare.

Musikhuset har nu fått konkurrens av vårsolen, men när vädret var sämre bytte gärna ungdomarna centrum mot fritidsgården, berättar Göran Ekevär, chef på Musikhuset.

– Det är en del av lösningen på problemet. Jag tror att fler kommer hit när det sprider sig att vi öppnar tidigare, kanske når vi de lite yngre då också.

Fakta

Öppet i juli

Tidigare öppnade Musikhuset klockan 18.00 på vardagar, men nu öppnar man redan klockan 16.00.

I juli skulle fritidsgården ha varit stängd, men ska i stället ha öppet fyra vardagar i veckan klockan 16.00–22.30 och lördagar klockan 16.00–24.00.

Ändringen gäller 2012 och 2013 och beräknas kosta 240 000 kronor.