Täbys Musikklasser sjöng hem en guldpokal

Klass 5 och 6 av Täbys Musikklasser i Tibble Kyrka.
Klass 5 och 6 av Täbys Musikklasser i Tibble Kyrka.
Täby visar återigen på prov på sin musikalitet. I fredags sjöng Täbys Musikklasser för ett fullt konserthus i Västerås efter att de vunnit guld i en nationell tävling.
– Det var en mycket erfaren jury som gav oss höga poäng, säger dirigenten Anders Asp.

Det finns duktiga musiker och sångare i Täby, så sent som förra veckan kunde Mitt i Täby berätta om tonsättaren Kjell Perders framgångar och nu handlar det om yngre förmågor som visade prov på musikalitet.

I fredags blev det skönsång i ett fullsatt Västerås konserthus – då sjöng nämligen Täbys Musikklasser hem en guldpokal på Riksförbundet för Unga Musikanters körmästerskap. Det var klasserna fem och sex som vann i klassen Diskantkör 9-12 år.

– Det var en mycket erfaren jury som bland annat lyssnade efter intonation, rytmiskt säkerhet och klang, säger dirigenten Anders Asp.

Och det var för bland annat klangen som Täbys Musikklasser fick höga betyg. Och det är någonting man måste jobba väldigt medvetet i en kör berättar Anders Asp.

– När det är en person som sjunger finns det stort utrymme för en personlighet. Men med en kör måste man ha en idé om hur man vill att hela kören ska låta, och kanske välja mellan olika uttryck i kören och på så vis utveckla en körs klangmedvetenhet.

Anders Asp, dirigent för Täbys Musikklasser.

Musik om fred

Kören sjöng bland annat stycket ”Jorden behöver fred”  som de själva skrivit texten till, som sedan Täbytonsättaren Kjell Perder komponerat, som Mitt i Täby träffade i förra veckan.

– Texterna handlar om fred och frihet och tar på sätt och vis avstamp i den situation som råder i världen just nu. Det handlar om öppenhet, medmänsklighet och att jorden är till för alla, säger Anders Asp.
Tyckte de unga sångarna att det var nervöst?

– De sjunger ofta på hemmaplan inför en publik de känner igen. När man sjunger i en körtävling i en annan stad, och dessutom inför en kunnig jury då blir det extra pirrigt. Men det kan bli en extra krydda som gör att alla skärper sig lite extra.