Musiklegendar i samarbete med Kästaelever

Musiklegendaren och konstnären Brian Eno invigde på tisdagskvällen ett konstverk på Kästa skola som han gjort tillsammans med eleverna.

– Det är ett spännande konstverk som man blir lugn av, säger Simrat Sapra, elev på skolan.

Brian Eno har tidigare varit med i Roxy Music, han har producerat artister som David Bowie, U2 och Coldplay och som konstnär har han haft utställningar världen över. I går var den brittiska multikonstnären på Kästa skola och förskola och invigde konstverket 77 Million Paintings for Kästa School, som han gjort tillsammans med eleverna på skolan.

Konstverket sitter på väggen i skolan entré och består av åtta platta skärmar inbyggda i ett ramverk av stål. Det liknar ett kalejdoskop och i det sammanförs musik och bilder som är skapade av både Brian Eno men också av eleverna på skolan och förskolan.

Slumpmässigt görs ett urval från 500 bilder och kombinerar dem i olika lager där varje bild framträder olika länge och i olika takt. Resultatet är 77 miljoner helt unika digitala målningar, som i praktiken utgör ett oändligt konstverk.

– Tanken är att det ska vara något annat än bara ett konstverk på väggen som man snart tröttnar på. Det här är en installation i en hektisk miljö där man kan stanna upp och bli lugn. Varje gång man tittar på den ser man något unikt för just den stunden, säger Brian Eno.

Sara Lundberg, tillförordnad rektorn på Kästa förskola och skola, är nöjd med installationen.

– Det är ett jättehäftigt konstverk som växer på en. Man vill titta på det och se hur det förändras. Blicken söker sig dit hela tiden, säger hon.

Även eleverna är nöjda med installationen och de tycker hittills att den har haft en lugnande effekt på barnen.

– Barn kan bli lite bråkiga ibland och då har de kollat på den och blivit helt lugna, säger Simrat Sapra som går i fjärde klass.

Under gårdagen fick flera elever vara med i en workshop tillsammans med konstnären, och elevernas bilder sattes sedan in i installationen. Och allt eftersom ska fler bilder läggas till.

– Vi fick inga särskilda instruktioner utan vi fick rita valfritt. Jag valde att göra ett mönster med prickar och rutor i 3D, säger Roman Malyuda som går i femte klass.

Att Brian Eno inte längre själv står bakom alla bilder som finns med i hans installation har han inga problem med.

– Det är rock n’roll att inte ha kontroll, säger han skämtsamt och tillägger:

– Något barn ritade snögubbar och det är något jag aldrig skulle göra. Det är det som gör det intressant och spännande. Jag ser det som ett konstverk som aldrig blir färdigt utan som något som just har påbörjats.

Konstverket är Brian Enos första offentliga permanenta konstverk i Sverige och har beställts av det kommunala fastighetsbolaget Huge. Det var konstkonsulenten Ann Magnusson som initierade samarbetet, och uppdraget Brian Eno fick var att göra en interaktiv entré med ljus, ljud och bilder där barnen kan mötas men också få en lugn stund.

– Det var Brians förslag att barnen skulle vara med och bidra till konstverket. Han ville göra något som påverkar på ett djupare plan men som också som inspirerar till kreativitet. Samtidigt ska det vara ett konstverk där man stannar upp och reflekterar, säger Ann Magnusson.

Huge avsätter pengar för offentlig konst vid varje nybygge, och i det här fallet kostade Brian Enos konstverk 600 000 kronor.

Fakta

Jobbat med Bowie och Depeche Mode

Brian Eno, 68 år, bor och arbetar i London. Han är musiker, producent och konstnär. Han är en förgrundsgestalt inom elektronisk musik har sedan 1970-talet släppt ett 30-tal egna album och lika många i olika samarbeten, samt producerat ett 40-tal album för andra musiker så som David Bowie, Depeche Mode, U2 och Coldplay. Han var medlem i Roxy Music i början av 1970-talet.