ANNONS

Musikresan började i Sollentuna

Anna Ternheim släppte sitt femte album i fredags.
Anna Ternheim släppte sitt femte album i fredags.
Edsberggskolan
Allt började på Edsbergsskolan där Anna Ternheim tog sin första gitarrlektion hos musikläraren Gun Ström.
Musikläraren Gun Ström betydde mycket för Anna.
Musikläraren Gun Ström betydde mycket för Anna.
Rudbeck
På Rudbeck hittade hon hem, främst socialt, och träffade den "fantastiska musikläraren" Peter Thilander som betytt mycket för henne.
Uppväxten i Sollentuna formade hennes musikintresse. Men för ett och ett halvt år sedan visste Anna Ternheim inte om det skulle bli något nytt album över huvud taget. Men det blev det. I fredags släpptes "For the young".

– Det är roligare med musiken än vad det någonsin varit.
ANNONS

Allt började egentligen när hon gick i andra klass på Edsbergsskolan i Sollentuna. Där tog Anna Ternheim sin första gitarrlektion hos musikläraren Gun Ström, och det var efter det hon gick hem till radhuset i Edsberg och skrev en av sina första låtar.

– Jag var värdelös på läxor och lärde mig aldrig att spela efter noter. Jag lärde mig ackorden D, A och E och sedan gick jag hem och satte ihop en låt. Gun var den typen av lärare som förstod att musiken måste komma från lust, och lät mig hållas, berättar hon.

Det var också Gun som fixade några av Annas första gig – på Galaxen i Sollentuna.

– Jag tror jag spelade typ ”Solen glimmar”, skrattar hon.

Gun minns den unga talangen väl.

– Jag glömmer aldrig när hon kom första gången med sin gitarr och bad mig sätta ackord på en låt hon skrivit. Efter det hade hon en ny låt nästan varje gång hon kom, säger hon.

Sedan dess har musiken alltid haft en stor plats i Annas liv. Men det var först på gymnasiet som hon började ta musiken på allvar. Och först som 25-åring som hon satsade på riktigt.

– När jag började gymnasiet på Rudbeck träffade jag för första gången andra musiker och kände att jag hade hittat hem på ett annat sätt, främst socialt. Sedan hade jag en helt fantastisk musiklärare, Peter Thilander, som har betytt jättemycket för mig.

Efter gymnasiet flyttade Anna från Sollentuna, in till stan. Men hon har fortfarande både morfar, farbror och kusiner kvar och besöker orten med jämna mellanrum – även om det var ett tag sedan nu.

ANNONS

– Det var nog innan jag släppte min andra skiva, så tog jag med min polaroidkamera och promenerade ner till Edsviken, runt sjön, upp till S:t Eriks kyrka, till parken, förbi radhuset i Edsberg där jag växte upp och sedan in på Shell-macken.

I dag bor hon både i East Village i New York och på Södermalm i Stockholm. Hon pendlar mellan hemmen och bor ungefär hälften av tiden på varje ställe – Anna kallar sig själv för nomad.

– Jag vet inte om jag någonsin kommer att bo på samma ställe så länge som jag bodde i Sollentuna. Men jag trivs med det, jag trivs lika bra på Södermalm som i New York och jag trivs med att inte riktigt rota mig någonstans.

Sedan hennes senaste platta har det gått nästan fyra år. Och ett tag trodde hon inte ens själv att det skulle bli något mer album.

– Jag började tänka på om jag skulle skaffa ett jobb, göra något annat. Det var svårt att hitta tillbaka till mitt eget låtskrivande, det var som ett blankt blad. Men jag bestämde mig för att ge det en riktig chans, jag hade ju allt inom mig – jag visste bara inte hur jag skulle få ut det. Så jag hyrde en lokal i Stockholm och cyklade dit varje dag i sex månader och jobbade med låtarna.

Sedan var det klart. Hennes femte album.

– Det känns fruktansvärt roligt. Skivan är ganska tidlös, med akustiska instrument och ett klassiskt sound. Den är ganska mörk och vemodig, och jag tycker att den påminner om mina första två skivor.

Fakta

Anna Ternheim

Ålder: 37 år.

Bor: Har lägenhet både i East Village i New York och på Södermalm. Uppvuxen i Sollentuna.

Gör: Sångare, gitarrist, pianist och låtskrivare. På fritiden rör hon gärna på sig, springer cyklar och vandrar. Och umgås med sina vänner.

Aktuell med: Femte albumet ”For the young” som släpptes den 13 november.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.