”Nya musikstudion är ett riktigt lyft”

Patricio Silva, musik- och eventansvarig vid Fryshusets Ungomens hus i Skärholmen.
Patricio Silva, musik- och eventansvarig vid Fryshusets Ungomens hus i Skärholmen.
Patricio Silva, musik- och eventansvarig vid Fryshusets Ungomens hus i Skärholmen.
Patricio Silva, musik- och eventansvarig vid Fryshusets Ungomens hus i Skärholmen.
Musikstudion i nya Ungdomens hus är ett riktigt lyft. Det tycker musik- och eventansvarige Patricio Silva, som lockar fram skaparlusten hos Skärholmens tonåringar.

En dator, en högtalare och en mick. Det är i princip den utrustning som finns i den splitter nya inspelningsstudion i Fryshusets Ungdomens hus. Och det är fullt tillräckligt.

– Det här är egentligen allt som behövs numera, i en musikstudio. Det är lite skillnad mot när jag var liten, säger Patricio Silva och slår sig hemtamt ner vid skrivbordet.

Musikstudion – som består av en inspelningsstudio och en produktionsstudio med en glasvägg emellan – är hans arbetsplats. Här lär han killar och tjejer i Skärholmen att skapa och producera musik. Han gillar sitt jobb, och tycker att de nya lokalerna på Bredholmstorget 12–14 är ett lyft.

– Den här studion är mycket bättre än den förra. Den är större, fräschare och har bra ljud, säger han.

Patricio Silva är nöjd med den nya musikstudion.    Foto: Märta Lefvert

Musikstudion hör till det som hittills öppnat i Nya Ungdomens hus. Även dans- och replokaler är klara och tar emot ungdomar, men mycket annat öppnar först senare i vår.

– Det är framför allt brandsäkerheten som inte är riktigt i ordning än. Vi har startat riktade verksamheter men man kan inte komma hit och bara hänga och umgås än, säger Patricio Silva.

Det var i september som gamla Ungdomens hus (Andra hemmet på Skärholmsgången) tvingades stänga sedan värden chockhöjt hyran med 40 procent. Turligt nog hittade stadsdelsförvaltningen lediga lokaler på Bredholmstorget, och påbörjade flytten dit redan samma månad.

Hyreschock tvingar 2:a hemmet att flytta

Här är den totala ytan mindre, men effektivare. Det finns bland annat två danssalar med speglar, en idrottshall med basketkorgar, replokaler, musikstudio, podcast-studio och ett ungdomsdrivet kafé.

– Vi kommer att satsa ännu mer på riktade aktiviteter. Det är klart att man kan komma hit bara för att hänga med kompisar men vi ska försöka locka så många som möjligt att vara aktiva, skapande och kreativa, säger Patricio Silva.

Nostalgidekoration av gamla filmrullar i den lilla filmstudion, där man bland annat lär sig att hantera Youtube och göra podcasts.     Foto: Märta Lefvert

En av replokalerna.      Foto: Märta Lefvert