ANNONS

Musta dina egna äpplen

Eva Ahlström och Lena Lingren är två av vännerna som startade musteriet förra året.
Eva Ahlström och Lena Lingren är två av vännerna som startade musteriet förra året.
Lena Lindgren häller ner äpplena i pressen. Det låter mycket när kvarnen går så hörselkåpor är ett måste.
Lena Lindgren häller ner äpplena i pressen. Det låter mycket när kvarnen går så hörselkåpor är ett måste.
Många hinner inte äta alla äpplen – då är must ett alternativ.
Många hinner inte äta alla äpplen – då är must ett alternativ.
Tre vänner, drömmar om något eget och ett överflöd av äpplen.

Det blev startskottet till Edsvikens musteri som ett år efter startskottet har pressat 3 000 liter hyperlokalt hantverk hemma i garaget på Lyckovägen.
ANNONS

Ett äpple om dagen är bra för magen – men det räcker inte långt om man vill ta vara frukten från ett bågnande äppelträd. För den som inte har tiden eller orken att sylta och safta på storköksnivå finns ändå alternativ. Ett är att lämna in sin frukt och låta den pressas till must.

– Det är en helt och hållet ekologisk produkt som är fri från tillsatser, säger Lena Lindgren, en av tre Sollentunabor som ligger bakom det relativt nystartade Edsvikens musteri.

Med hjälp av ett badkar, en vanlig trådback och en trädgårdsslang tvättar Eva Ahlström äpplena för hand och lägger dem i en korg som Lena sedan, från toppen av en liten stege, häller ner i den stora pressen. Det är en rejäl apparat. Kvarnen kräver hörselkåpor, och när ­pressen jobbar upp trycket skvätter det så att förklädet fyller sin funktion.

– På ett sätt är det som en liten fabrik, men samtidigt är det ett hantverk där vi har koll på varje äpple, säger Lena.

Fröet till Edsvikens musteri är de tre kompisarna Lena, Eva och Kajsa Lindberg som under en tid hade närt en dröm om att starta något eget. Själva växtnäringen, eller den utlösande faktorn, var trädgården med äppleträd på Lyckovägen.

– Vi flyttade in här i huset för sju år sedan och såg äpplena ramla i marken. Vi köpte en fruktpress för husbehov men det växte till något större, berättar Lena.

Hösten 2013, efter ett halvårs planering, slog de upp dörrarna till musteriet. Eller rättare sagt ­garageportarna.

– Vi funderar på att skaffa en större lokal och kanske utöka verksamheten med ett kafé. Det är lite trångt här i garaget, men fördelen är att vi slipper hyran. Och miljökontoret har varit här och inspekterat så allt är rent och snyggt, säger Lena och skrattar.

Under det första året hann de pressa tonvis med äpplen och tappa 3 000 liter must på bag in box. I år satsar de på ännu mer. Dels genom att locka fler kunder.

ANNONS

– Förhoppningsvis är det fler som har hört talas om oss nu är när vi startade. Och det sägs att det är ett bra äppelår i år, säger Eva.

Dels genom att satsa mer på de kunder som efterfrågar hyperlokalt producerat mathantverk, men saknar egna fruktträd.

– Vi funderar på att köpa in äpplen och lagra dem så vi kan fortsätta musta även efter jul. Förra året tog kunderna slut i november. Det märks att det här ligger i tiden idag, jag undrar om det hade fungerat för tio år sedan? ­säger Lena.

Fakta

Flera musterier

Förutomi Edsviken i Soilentuna finns det ett antal musterier i länet:

Värmdö musteri.

Roslagens musteri i Åkersberga.

Rosenhills musteri på Ekerö.

Äppelfabriken på Färingsö.

Fakta

Must passar bra till mat

Äppelmust kan vara en utmärkt dryck till mat. Det menar sommelieren David Lagnertoft, specialist på alkoholfria hantverksmässigt framställda drycker. ”Den är inte för söt, och om man skördar tidigt finns det en mycket pigg syra ­11bevarad i äpplena.”

Under sommelierutbildningen gjorde han praktik i franska äppel­distriktet Normandie, och kan sedan dess, med glimten i ögat, även titulera sig pommelier.

Särkilt bra går must ihop med fläsk och fågel, till exempel bakad fläsksida med stuvad kål eller helstekt kyckling med äpplen och lök.

Källa: David Lagnertoft

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.