ANNONS

Mustafa Zatara vet konsekvenserna av en kula

Mustafa Zatara från Tensta är en Järvahjäte
Mustafa Zatara
Mustafa Zatara från Tensta är en Järvahjäte
Mustafa och Hasan Zatara
Mustafa Zatara från Tensta är en Järvahjäte
Mustafa Zatara och barndomskompisen Tim Laskar
Mustafa Zatara och hans familj har levt med konsekvenserna av en kula i 26 år, då hans pappa blev skjuten av "Lasermannen".
Nu ser han inte familjen som offer utan som överlevare och han vill mana till lugn i området.
ANNONS

– Lägg ner era vapen!

Ni har hört hans ord, i media, i poesin och i det offentliga samtalen. Alltid med samma starka budskap formulerat på olika sätt. Mustafa Zatara vill mana till lugn efter att senaste året avslutat och börjat med dödsskjutningar.

Han vet vad han talar om. Hans familj har levt med konsekvenserna av en kula i över 26 år.

Lever med konsekvenserna av en kula

Mustafa Zatara var bara sex år när hans pappa Hasan Zatara sköts av ”Lasermannen” John Ausonius.

Klockan halv tre på eftermiddagen den 30 januari 1992 kom en man i rånarluva in på 42-årige Hasan Zataras kiosk i Hägerstensåsen. Hasan Zatara stod och sorterade lotter när han sköts i huvudet på bara några meters håll. Han blev förlamad i högra sidan, är halvblind på ena ögat och tappade talförmågan, men överlevde skjutningen.

Tiden därefter beskriver Mustafa Zatara som kaotisk.

Hittade sin pappa, sig själv och en mening

– Jag gick vilse i livet och gjorde saker som jag inte är stolt över.

Med tiden började vänner ställa allt fler frågor; Vem var skytten? Kände Mustafas pappa honom?  Var dådet politiskt? Mustafa Zatara hade inte några svar.

ANNONS

Det var då han bestämde sig. Han flyttade hem till sin pappa. Han ville ta redan på vem hans pappa var – inte den han blivit.

Jag hittade inte bara pappa utan mig själv. Sedan dess har jag försökt göra skillnad

– Här, började det – andra halvlek, säger Mustafa Zatara och klappar handen mot ett litet brunt skåp med mässingsbeslag.

Skåpet var fullt av bilder på hans pappa och livet han levt. Mustafa Zatara började lägga ett stort pussel och där hittade han sin pappa.

– Jag hittade inte bara pappa utan mig själv och sedan dess har jag försökt arbeta för att göra skillnad.

Hasan Zatara, som nu kommunicerar med tecken, bilder och ljud, iakttar stolt sin son.

– En stor del av vårt liv har gått till John Ausonius. Men vi är färdiga nu. Vad finns kvar, en man bakom galler och vi i frihet. Vi är inte offer vi är överlevare, säger Mustafa Zatara.

Vill få andra att lyfta blicken

Men de påminns ständigt om den tiden. Och när kulorna viner i området där det bor försöker Mustafa Zatara få andra att lyfta blicken.

– Det har blivit fel, omvänt. Mödrar begraver sina barn inte tvärtom. Luften går ur oss i området  varje gång det händer, men vi har rest oss förut och kommer att resa oss igen.

Vi har rest oss förut och kommer att resa oss igen

Mustafa Zatara driver Förortscitat ett instagramkonto med över 6000 följare. Där lyfter han positiva citat om Järva, för att måna om bilden av orten. För två år sedan blåste han liv i föreningen Hasans vänner, som arbetar mot rasism.

Politikerna lyssnar på honom

Och för bara ett par veckor sedan tog hans hårda arbete honom hela vägen in i politikernas finrum. Han blev inbjuden i egenskap av Rinkebybo till Stockholm stads stadshus för att ge politikerna en bild av vad som händer i området.

– När jag lämnar det här jordelivet vill jag känna att jag lämnar efter mig något – ord som betytt något och som gjort skillnad.

Fakta

Mustafa Zatara

Ålder: 31

Bor: Tensta och Rinkeby

Familj: Mamma, pappa och sju syskon.

Gör: Driver instagramkontot Förortscitat, grundare av föreningen Hasans vänner, som arbetar mot rasism. Han arbetar också på en bok.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.