ANNONS

Mustafe har öga för snygga plagg

När Mustafe Botan var arbetslös bestämde han sig att bli kläddesigner. Ett år senare, i april i år, släppte han sin första klädkollektion.
När Mustafe Botan var arbetslös bestämde han sig att bli kläddesigner. Ett år senare, i april i år, släppte han sin första klädkollektion.
Kistabon Mustafe Botan, 22, var arbetslös för drygt ett år sedan. Då bestämde han sig för att designa egna kläder och satte igång att lära sig rita.

Nu har han skissat och designat sin första klädkollektion, som nyligen släpptes.
ANNONS

Mustafe Botan säger att han alltid har haft ett öga för kläder. När han gick på gymnasiet fick han ofta följa med som smakråd när kompisar skulle köpa nya kläder.

– Jag har alltid gillat kläder och haft mina egna idéer om stil, men jag har aldrig gått någon designutbildning, utan är helt självlärd, säger han.

Han kommer från Umeå men flyttade från hemstaden för tre år sedan. Sedan 1,5 år tillbaka bor han i Kista tillsammans med sin flickvän.

När han först kom till Stockholm hade han varken jobb eller bostad, och fick bo hos en släkting i Södertälje.

Det var där han började att skissa på egna klädesplagg, trots att han inte var någon höjdare på att rita, enligt honom själv.

– Jag gick och köpte A4-papper och på pennor på ICA och börja att skissa. Det blev snabbt 100 skisser med plagg, och av dem valde jag ut fyra som jag tyckte var bra.

Han fick jobb som säljare på G-star i Kista galleria, och trots att han gillade kläderna han sålde, gick han ändå omkring och funderade på hur plaggen kunde bli ännu bättre.

– Det var alltid någon detalj jag tyckte kunde ha blivit bättre och det var där jag som jag omedvetet började att tänka ut mitt eget klädkoncept.

Mustafe gick vidare med sina fyra plagg och bestämde sig för att skapa dem avsett vad som krävdes. Han fick hjälp av en kompis med att rita upp dem digitalt och av en annan kompis att sy upp de fyra första plaggen.

ANNONS

Men det var lättare sagt än gjort att hitta någon som ville sy upp dem eftersom han var okänd och inte hade någon jättebeställning, utan bara hade kapital till 200 plagg.

– Till slut hittade jag en fabrik i Litauen som kunde sy upp plaggen som jag ville ha dem.

Nyligen släppte han sin första klädkollektion i hans eget märkesnamn Morals & Gold.

– Det är stilrena kläder både för kvinnor och män – och alltid med en liten gulddetalj. Jag vill att de ska signalera enkelhet, styrka, klass och kvalitet i olika former, där den personliga karaktären kommer fram på den som bär kläderna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.