Mutad vd dömdes till fängelse

Vd:n lät jobbet betala bl a fotbollsbiljetter, spabad  och en dyr fest med chartrad båt.
Vd:n lät jobbet betala bl a fotbollsbiljetter, spabad och en dyr fest med chartrad båt.
Svea hovrätt
Den tidigare vd:n dömdes till fängelse av hovrätten.
Den tidigare vd:n för Skåvsjöholm levde lyxliv på mutor och sin arbetsgivares bekostnad. Nu har hovrätten dömt honom för ännu en åtalspunkt och skärpt straffet till fängelse.

Ett års fängelse, i stället för som tidigare villkorlig dom. Det blev straffet för den tidigare verkställande direktören för konferensanläggningen Skåvsjöholm i Österåker när Svea hovrätt nyligen meddelade sin dom. Dessutom ska han betala 70 000 kronor till staten, ”såsom förverkat värde av brottsutbyte”.

Av domen framgår att den tidigare vd:n mer än villigt lät sig mutas av Skåvsjöholms leverantörer under åren 2013 och 2014.

Spabad och födelsdagsfest för 350 000

Bland annat försåg dessa vd:n med ett spabad för över 100 000 kronor, inredningsarbeten samt möbler för ytterligare 80 000. Allt avsett för vd:ns privata bostad.

Men vd:n blåste även sin egen arbetgivare på pengar. Bland annat beställde han fotbollsbiljetter till sig själv på företagets bekostnad och arrangerade en födelsdagsfest för sig själv för 350 000, varav Skåvsjöholm fick betala åtminstone merparten.

Förutom detta lät han arbetsgivaren betala för  en ljud- och bildanläggning och städning. Brotten begick han bland annat genom att förfalska fakturor.

Ville bli helt frikänd

Åklagaren hade i sitt överklagande begärt att ex-vd:n skulle dömas till fängelse eller samhällstjänst och att han skulle betala drygt 190 000 till staten. Mannen själv hade begärt att få bli helt frikänd.

Sedan härvan avslöjats sparkades mannen från posten som vd. Han har även betalat tillbaka 1 miljon kronor i förlikning till Skåvsjöholm. Utöver mannen har ytterligare två personer dömts i härvan, mot sina nekanden.

Tidigare, i tingsrätten, dömdes vd:n för mutbrott, grov trolöshet mot huvudman och försvårande av skattekontroll till villkorlig dom och dagsböter. Det är oklart om mannen kommer att överklaga den nya fängelsedomen.

LÄS MER:

Tidigare vd dömd för mutbrott

Tidigare vd:n åtalas för grovt mutbrott

 

Fakta

Vd:n lät jobbet betala nöjen och lyxkonsumtion

Ett urval av de kostnader ”av privat karaktär” som vd:n lät arbetsgivaren betala:

  • Uppträdande av komiker på privat fest:  10 000 kr
  • Chartrad båt med mat och dryck, privat fest: 61 177 kr
  • Julbord för sig själv och familjen: 6 056 kr
  • Spabad: 102 220 kr
  • Fotbollsbiljetter, landskamp, för två:  3 99o kr
  • TV/ljudutrusning i hemmet:  84 099 kr
Källa: Polisen