Vårdare mutåtalas – fick miljoner av MS-sjuk kvinna i Hässelby

split testamente mutbrott ms-sjuk
Kvinnan testamenterade sin bostadsrätt till sin före detta personliga assistent, som gjorde anspråk på arvet. Mutbrott, anser åklagaren.
På ett par år gav en äldre MS-sjuk kvinna i Hässelby bort i princip alla sina pengar till sina vårdare. Till en av dem testamenterade hon även sin bostadsrätt.
Nu åtalas två av kvinnans tidigare personliga assistenter för grovt tagande av muta.

Den MS-sjuka kvinnan hade under större delen av sitt liv varit beroende av hjälp från personliga assistenter. En av dem var en man som hjälpte kvinnan i hennes hem i många år.

Mannen ska ha tagit emot utbetalningar från kvinnan på sammanlagt 430 000 kronor under 2014 då han var hennes vårdare.

Bostadsrätt för 2,5 miljoner

Dessutom ärvde han kvinnans bostadsrätt, värderad till 2,5 miljoner kronor, efter hennes död hösten 2017.

Både utbetalningarna och arvet är att betrakta som mutor, anser chefsåklagare Kim Andrews vid riksenheten mot korruption.

– Att han fick arvet efteråt spelar ingen roll, eftersom han får det i huvudsak för att han haft en tjänst som hennes personliga assistent, säger han.

Såg sig som vän

Den nu åtalade mannen uppger själv att han såg sig mer som kvinnans vän än hennes vårdare, och det är också som ”vän” han beskrivs i testamentet. Mannens offentlige försvarare, advokat Stig Sahlström, är sparsam med kommentarer.

– Min klient nekar till brott. Vi kommer att utveckla det i samband med kommande rättegång, säger han.

Ingenting i utredningen tyder på att kvinnan inte skulle ha varit vid sina sinnens full bruk när hon upprättade testamentet. Men det spelar ingen roll, enligt Kim Andrews.

– Hon har nog velat det här. Men det är inte tillåtet att ta emot mutor även om den som ger dem vill det, säger han.

Fick sparken efter fusk

Av förundersökningen framgår att mannen under 18 år var kvinnans vårdare, men också att han och flera andra av hennes personliga assistenter avskedades 2015.

Orsaken var att det enligt deras arbetsgivare, ett privat hemtjänstföretag, förekommit ”omfattande fusk” med ersättningen. Händelserna polisanmäldes aldrig, eftersom det enligt företaget var svårt att bevisa hur länge fusket pågått.

Mannen fortsatte efter att han sparkats att besöka den MS-sjuka kvinnan regelbundet som vän cirka en gång i veckan.

Upp till sex års fängelse

Ytterligare en av kvinnans tidigare personliga assistenter åtalas för grovt tagande av muta. Han ska ha under sin anställning ha tagit emot totalt 250 000 kronor av kvinnan i nio olika utbetalningar.

Straffet för grov tagande av muta är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.