ANNONS

Rinkeby United vill starta fotbollslag för flyktingbarn

Martin Mutumba och Rinkeby United vill starta fotbollslag för ensamkommande asylsökande barn.
Martin Mutumba och Rinkeby United vill starta fotbollslag för ensamkommande asylsökande barn.
Rinkeby United med idrottsprofiler som Martin Mutumba, Bojan Djordjic och förra elit-tyngdlyftaren Hewa Sadi i spetsen vill starta ett ungdomslag i fotboll för ensamkommande flyktingbarn.
ANNONS

Nästan alltid när Rinkeby United tränade förra säsongen brukade ensamkommande flyktingbarn lira fotboll vid sidan av planen.

– När vi var och käkade mat en gång tänkte vi: ”Varför inte göra något för dem? Det är unga killar och tjejer som älskar fotboll. Det finns inget bättre sätt att komma in i samhället, säger Hewa Sadi i fotbollsklubbens styrelse.

Han är före detta tyngdlyftare på elitnivå. Andra profiler i klubben är förra AIK-spelarna Martin Mutumba och Bojan Djordjic, samt Imad Zatara, som numer representerar Athletic United i superettan i fotboll.

Projektet Rinkeby United drogs igång för att få ungdomar att spela fotboll istället för att hänga på gatan och göra dumheter.

Nu vill klubben ta nästa steg och starta ett ungdomslag i fotboll för ensamkommande asylsökande barn.

90 procent av spelarna och ledarna i Rinkeby United har föräldrar som invandrade till Sverige på 80-talet eller tidigt 90-tal.

– Det finns ett stort engagemang i klubben för den här frågan. Alla vill hjälpa till att strukturera upp verksamheten och hålla i träningarna, säger Hewa Sadi.

Målgruppen är inte bara ensamkommande flyktingbarn i Rinkeby och Tensta, utan ensamkommande asylsökande barn i hela Stockholmsområdet.

Klubben har skickat ett brev till en rad stadsdelsförvaltningar i Stockholm och bett om ekonomiskt stöd, men hittills inte fått något positivt besked.

ANNONS

– Vi vill inte ha fem miljoner för att finansiera det här. Det handlar om småsummor för stadsdelarna. Pengar som gör att vi kan köpa fotbollskor till ungdomarna och träningstider i inomhushallar, säger Hewa Sadi.

Målet är att dra igång verksamheten senast den 1 mars med tre träningar i veckan.

– Om vi sen får spela utomhus i kylan så blir det nog kul ändå. Men det vore trevligare att träna som alla andra gör, i en inomhushall. Det förtjänar de här ungdomarna faktiskt, säger Hewa Sadi.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.