My vill bli proffs på att baka

I år har Täby sin alldeles egen deltagare i tv-tävlingen Hela Sverige bakar. På tredje försöket lyckades 23-åriga My Sundberg kvala in till tävlingen. Bakning har alltid varit hennes passion.
I år har Täby sin alldeles egen deltagare i tv-tävlingen Hela Sverige bakar. På tredje försöket lyckades 23-åriga My Sundberg kvala in till tävlingen. Bakning har alltid varit hennes passion.
Hela livet har hon gillat att baka. Först tillsammans med mamma hemma i köket i Skarpäng, nu i Amsterdam med sin brittiska pojkvän.

På torsdag startar ­”Hela Sverige bakar” och där har förstås My Sundberg en given plats.

Tunna tunna äppelskivor ligger på ett fat i köket i 23-åriga My Sundbergs föräldrahem i Skarpäng. De är svagt rosa eller gula i skalen och alldeles mjuka och lättformade.

– Jag har mikrat dem, avslöjar hon. De är till min egen hybrid mellan äppelpaj och äppelkaka.

Medan vi pratar formar hon vackra rosor av skivorna med samma teknik som man använder till rosen på marsipantårtan.

I en avlång pajform ligger ett förgräddat pajskal och när jag berömmer formens originalitet drar hon ut en av kökslådorna och blottar en hel skatt av pajformar.

– Mamma bakar mycket och jag passar på när jag kommer hit för det här köket är mycket lättare att baka i än det vi har i Amsterdam. Här finns gott om plats.

En efter en lägger hon de oemotståndliga äppelrosorna på pajskalet och berättar att hon jobbar med marknadsföring online.

Hon stannade kvar i Amsterdam efter studierna för att hon älskar staden och för pojkvännen från Liverpool. Nu är de sambor och hon hoppas få jobba vidare.

Men sedan är hennes framtidsplan en helt annan.

– Jag vill utbilda mig till konditor på Cordon Bleu-skolan i London. Fast kursavgiften är på 16 000 pund per år så jag måste jobba ihop lite pengar.

Hon älskar de franska patisserierna.

Här på sidan hittar du Mys recept på franska briocher.

Nu är hon i Sverige efter att just ha avslutat inspelningen av Hela Sverige bakar, det populära bakprogrammet där ett gäng utvalda får tävla om att bli Sveriges bästa hemmabagare 2015.

Men hon får förstås inte avslöja någonting om resultatet

– Det var väldigt roligt med olika teman varje gång som till exempel tårta.

Nu är alla äppelblommorna klara och strax börjar den oemståndliga höstdoften av äppelbybrid sprida sig i huset.