Axén Olin: ”Mycket alkohol i politiken”

Axén Olin / Stadshuset.
Kristina Axén Olin var gruppledare för Moderaterna i stadshuset 2002-2008.
Kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) avgick i förra veckan till följd av #metoo-anklagelser. Enligt finansborgarrådet Karin Wanngård (S) handlade det om situationer "med alkohol inblandat."
– Det är väldigt mycket alkohol i politiken, säger före detta Stockholmspolitikern Kristina Axén Olin (M).

I torsdags avgick kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) efter att #metoo-anklagelser riktats mot honom. Finansborgarrådet Karin Wanngård uppgav som förklaring att Mogert ska ha utnyttjat sin maktposition för att komma i kontakt med kvinnor, att det har varit alkohol inblandat och att kvinnorna har känt sig utsatta.

– Hans rörelsemönster är att se till att vara på den plats som kvinnorna är. Gärna i sammanhang där man går ut och tar en öl eller blandar in alkohol. Sedan kan jag inte alla historier, men det är historier där alkohol naturligtvis gör att man känner sig i en utsatt position, sa Karin Wanngård till DN.

I ett skriftligt uttalande bad Roger Mogert kvinnorna om ursäkt och berättade att han skulle söka hjälp. ”Jag kommer söka hjälp för att ta tag i problem jag borde tagit tag i för länge sedan.”

Borgarråd som avgått

Genom åren har flera Stockholmspolitiker avgått efter händelser där alkohol på något sätt har varit inblandat.

2014 lämnade dåvarande oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) sina politiska uppdrag efter att han stulit en flaska whisky på Systembolaget i Farsta. Han hade dittills lyckats dölja sitt alkoholmissbruk.

– Jag kände ingenting när det hände. Jag var så tom och själsligt död då. Jag befann mig som i en bubbla där möten, plikter och ansvar var allt. Jag fick fantastiska förtroenden och gjorde spännande saker men på vägen förlorade jag min själ, sa Tomas Rudin i en intervju med Mitt i.

Det är ett problem med mycket alkohol i politiken, Men det pratas inte särskilt mycket om det.

Kristina Axén Olin (M).

Dåvarande finansborgarrådet Kristina Axén Olin (M) avgick 2008 efter att öppet ha talat om sitt alkoholberoende.

Tio år tidigare – 1998 – aviserade dåvarande finansborgarrådet Mats Hulth (S) sin avgång efter att ha fått skarp kritik för sin vidlyftiga representation.

Föreläser för politiker och tjänstemän

– Det är ett problem med mycket alkohol i politiken. Men det pratas inte särskilt mycket om det, säger Kristina Axén Olin.

Hon lever idag nykter. Tillsammans med Tomas Rudin har hon haft föreläsningar för politiker och tjänstemän i kommuner runt om i landet.

– Det finns vissa riskyrken där det är mycket kvällsarbete, otydligt ledarskap och svårt att begränsa arbetsuppgifter. Inom politiken finns alla de riskfaktorerna. Plus att politiker är utsatta för stark press och ofta får ta emot kritik och hot. Det är ett bekymmer bland politiker att det är många som dricker för mycket, säger Kristin Axén Olin och fortsätter:

– Dessutom har det varit en kultur där det är mycket alkohol som har serverats. Det är mycket möten och middagar. Förr i världen dracks det till och med alkohol under förhandlingar.

Strikt alkoholpolicy i staden

I Stockholms stads riktlinjer för representation står att det ska iakttas måttfullhet när det gäller alkohol vid extern representation och stor måttfullhet vid intern representation, som personalfester. Starksprit ska inte förekomma.

– Vid intern representation är lättöl det starkaste man får bjuda på. Sedan får man ta ställning vid varje tillfälle om det är rimligt att man får köpa öl eller vin. Vår hållning är att vi är väldigt försiktiga av en mängd skäl, dels av omsorg till skattebetalarnas pengar, dels av omsorg till att människor kan ha alkoholproblem, säger Anita Lidberg, Stockholms stads personaldirektör.

Även vid extern representation är alkoholpolicyn strikt.

– Det är i första hand alkoholfritt där också. När vi träffar andra kommuner bjuder vi inte på alkohol. När det är internationell representation kan det förekomma och då räknas ett till två glas vin som måttfullt, säger Anita Lidberg.

Kristina Axén Olin påpekar att partierna är som stora företag, men utan personalchefer eller HR-avdelningar som kan fånga upp människor med problem.

– Det är gruppledarna som har personalansvar och det säger sig självt att de inte hinner med det. Jag tycker att partierna borde ha HR-avdelningar, säger hon.

”Viktigt att prata om det”

Kristina Axén Olin lyfter också att flera av de vittnesmål om trakasserier och övergrepp som kommit fram i samband med #metoo-rörelsen är kopplade till alkohol.

– Uppropet är fantastiskt bra. Utan att förminska dem tror jag att en del av händelserna är relaterade till för högt alkoholintag. Om vi fick ner människors överkonsumtion av alkohol skulle övergreppen förmodligen minska, säger hon.

Hon tror att politiker är överrepresenterade när det gäller grupper som har ett riskbruk av alkohol.

Vad kan man göra för att komma till rätta med det?

– Prata om det. Det handlar framför allt om att våga lyfta de här frågorna. Och kanske tänka efter hur man kan ha tillställningar utan att ha alkohol.