ANNONS

Mycket bottengifter i Nackas vattendrag

Sickla sjö, Järla sjö, Svindersviken och Augustendal har förorenade bottnar.

– Men gifterna är inte så tillgängliga för människor, säger Nackas miljöinspektör Tore Liljeqvist.
ANNONS

De platser i Stockholms sjöar och vattendrag som misstänks vara mest förorenade har nu undersökts av länsstyrelsen med hjälp av sedimentprover som myndigheten begärt in från de berörda kommunerna.

Totalt har 63 bottnar undersökts och klassificerats i fyra olika riskgrupper där ettan är de mest förorenade och som dessutom har högst exponeringsrisk.

Alla riskgrupper anses utgöra en risk för människors hälsa samt miljön. För grupp 1 är risken mycket stor, grupp 2 stor, grupp 3 måttlig och grupp 4 liten. Ingen av de undersökta bottnarna tillhör grupp 4.

I Nacka tillhör tre av vattendragen klass 2 och ett klass 3. Närmaste klass 1-­botten finns i Gustavsberg, där Farstaviken bedöms ha ett av Stockholms sju mest förorenade bottensediment.

En orsak till att gifter lagrats i bottensedimentet är att Stockholm har en lång industrihistoria med olika verksamheter som kan ha lämnat föroreningar efter sig.

Trots att det är känt att många vattendrag har förgiftade bottnar är det inte många som åtgärdas.

– Om man rör runt i sedimenten är det risk att för­oreningarna sprider sig, säger Anders Lindblom, chef för miljöplanenheten vid länsstyrelsen. Det finns olika tekniker för att minimera spridningen och ibland är det bästa att bara täcka över och låta det ligga kvar.

Att det sällan är farligt att bada på ställen där sedimentet är förorenat beror på att gifterna är bundna i det och att föroreningarna inte finns på bottnens yta utan längre ner.

– De är inte tillgängliga för människor på den nivån. Men om man exploaterar ett område, som Marinstaden till exempel, kan man behöva täcka botten, säger miljöinspektör Tore Liljeqvist. Det är ju alldeles för omständigt att genomföra det på en hel sjö.

ANNONS
Fakta

Både sjöar och havsvikar undersöktes

Sickla sjö. Riskklass 2. ”Föroreningar funna på 35 cm:s djup har mycket hög farlighet. Stor spridningsrisk pga båttrafik. Känsligt pga badplats i sjön.”

Järla sjö. Riskklass 2.

”Bedömning av sjön visar mycket hög farlighet. Måttlig spridningsrisk och känslighet. Inte mycket bad i sjön men fiske.”

Svindersviken. Riskklass 2. ”Föroreningar i viken på 0,5 m har hög till mycket hög farlighet. Stor till mycket stor spridningsrisk pga flera hamnar.”

Augustendal. Riskklass 3. ”Föroreningar med hög till mycket hög farlighet. Stor spridningsrisk pga hamn och mycket båttrafik. Inget bad där.”

Källa: Länsstyrelsen stockholm

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.