ANNONS

Så mycket föräldrapenning tar pappor i Danderyd ut

Pappor i Danderyd tar i snitt ut 32 procent av föräldrapenningen
Pappor i Danderyd tar i snitt ut 32 procent av föräldrapenningen
Försäkringskassan har presenterat hur mycket föräldrapenning pappor i Sverige tar ut.
Danderydspapporna placerar sig över snittet både i länet och i landet.
– Jag vill också vara hemma med barnen, det är inte svårare än så, säger Tomas Palfors.
ANNONS

Försäkringskassan har mätt hur mycket föräldrapenning pappor tar ut i Sverige. I Danderyd är medelvärdet 32,1 procent för 2018 – vilket är lite högre än snittet både i länet: 30,7, och i riket: 29,3. Det är också en ökning jämfört förra årets 30,2 procent.

Föräldrapenningen betalas ut i 480 dagar för ett barn. Högst medelvärde i länet har Vaxholm, där tar papporna i snitt ut 33,9 procent av föräldrapenningen. Lägst har Salem med 27,4.

”Det är väl bra om pappan är hemma mycket”

Mitt i frågade pappor i Danderyd hur mycket de har tagit ut och hur de har resonerat med sin partner om föräldrapenningen.

– Jag tog ut nästan hälften för båda barnen, men jag har inte riktigt stenkoll. Jag vill också vara hemma med barnen, det är inte svårare än så, säger Tomas Palfors, 41, ekonom.

I snitt tar pappor i Danderyd ut 32,1 procent, vad tänker du kring det?

– Det måste varje familj få avgöra. Det är väl bra om pappan är hemma mycket, men det är andra parametrar som styr också.

”480 dagar är ganska många”

För Suriyan Schock, 37, är situationen något annorlunda, med tanke på att både han och hans sambo frilansar inom filmbranschen. Suriyan har tagit ut en väldigt liten del av föräldrapenningen, men är ändå den som är hemma mest med sonen.

– Hon får mycket mer filmjobb än jag får, så jag är ofrivilligt ledig mycket och tar hand om honom mest ändå, säger Suriyan Schock.

Om att pappor i Danderyd i snitt tar ut 32,1 procent av föräldrapenningen säger han:

ANNONS

– Folk gör väl det de känner att de behöver göra. Jag tycker det är bra att man kan ge bort till varandra när det gäller sådana saker och jag tycker 480 dagar är ganska många dagar.

Danderydspappan Suriyan Schock tycker det är bra att föräldrar kan bestämma sinsemellan om föräldrapenningen.