ANNONS

Så mycket föräldrapenning tar Sollentunapappor ut

Pappor i Sollentuna tar i snitt ut 32 procent av föräldrapenningen.
Pappor i Sollentuna tar i snitt ut 32 procent av föräldrapenningen.
Försäkringskassan har presenterat hur mycket föräldrapenning pappor i Sverige tar ut.
Sollentunapapporna placerar sig över snittet både i länet och i landet.
– Jag vill ha en nära relation med min dotter och det tror jag är viktigt att skapa i början av hennes liv, säger Michael Öster.
ANNONS

Försäkringskassan har mätt hur mycket föräldrapenning pappor tar ut i Sverige. I Sollentuna är medelvärdet 32 procent för 2018 – vilket är lite högre än snittet både i länet: 30,7, och i riket: 29,3. Det är också en liten ökning jämfört förra årets 30,9 procent.

Föräldrapenningen betalas ut i 480 dagar för ett barn. Högst medelvärde i länet har Vaxholm, där tar papporna i snitt ut 33,9 procent av föräldrapenningen. Lägst har Salem med 27,4.

”Vi tänkte på vad som är mest praktiskt”

Mitt i frågade pappor i Sollentuna hur mycket av föräldrapenningen de har tagit ut och hur de har resonerat med sin partner.

– Jag tror jag ligger under 32 procent faktiskt, kanske 20 procent än så länge om jag jämför med min fru, men jag har precis börjat, säger Jim Eriksson, 35, egenanställd.

Han berättar att hans fru till stor del fått besluta om föräldrapenningen.

– Det känns naturligt att kvinnan har första tjing. Det kanske kan bli 30 procent för mig i slutändan. Jag har tänkt att jag ska ta ut mer nästa gång, vi har ett till barn på gång nämligen. Många bekanta delar 50/50, men vi tänkte på vad som är mest praktiskt för oss, säger Jim Eriksson.

Jim Eriksson och dottern Louisa. ”Många bekanta delar 50/50, men vi tänkte på vad som är mest praktiskt för oss”, säger Jim om föräldrapenningen.

En annan Sollentunapappa är Fredrik Schmidt, 41. Han arbetar som chef inom it-branschen och berättar att han hittills tagit ut en stor del av föräldrapenningen.

ANNONS

– Men det är svårt att säga exakt, åtminstone tre månader. Min fru och jag hade först bestämt att hon skulle vara hemma för det passade inte så bra med mitt jobb. Men sedan bytte jag jobb och då blev det annorlunda, säger Fredrik Schmidt.

Delar lika på föräldrapenningen

Några som delar lika på föräldrapenningen är föräldrarna Michael och Jenny Öster i Tureberg.

– Vi siktar på ish 50/50, säger Michael Öster, 28, säkerhetskonsult.

– Vi vill att båda ska vara hemma med barnet. Jag vill ha en nära relation med min dotter och det tror jag är viktigt att skapa i början av hennes liv.

Hur tänker du kring medelvärdet på 32 procent i Sollentuna?

– På tok för låg, men det är ju upp till varje familj hur de vill göra.

Turebergsborna Jenny och Michael Öster med dottern Ella. ”Vi siktar på 50/50 ish”, säger Michael om föräldrapenningen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.