ANNONS

”Mycket osunt och geggigt i teatervärlden”

Andreas Boonstra på Moment välkomnar avslöjandena inom teatervärlden.
Andreas Boonstra på Moment välkomnar avslöjandena inom teatervärlden.
Tafsande, sexistiska teatermän stod i fokus på scenen i Gubbängen tidigare i höst, i föreställningen ”Rödluvan – Upprättelsen”.
Nu vill Moment teater sätta upp den skrämmande aktuella pjäsen på nytt.
Men några problem med sexuella trakasserier på den egna teatern finns inte, enligt konstnärlige ledaren Andreas Boonstra.
ANNONS

– Jag kan visserligen inte garantera att ingen någonsin blivit kränkt under de sjutton år Moment har funnits. Men vi är en liten teater. Här spelar fyra-fem skådespelare åt gången. Ingen kan bete sig otillbörligt eller olagligt utan att det märks, säger Andreas Boonstra, konstnärlig ledare på Moment teater.

Han är dock inte förvånad över de skakande avslöjanden som gjordes i ett upprop av flera hundra svenska skådespelerskor i veckan, som en följd av #metoo.

– Det är tyvärr inget nytt att det här förekommer. Det finns mycket inom teatervärlden som är osunt och geggigt och som man helst inte vill ha något att göra med.

Moment teater i Gubbängen.

– Det har också funnits en tystnadskultur. Men jag tror den kommer att brytas i och med det här. Det känns jättepositivt och är verkligen på tiden, säger han.

Moment-bekantingar som Josefin Ankarberg, Eva Rexed och Lotta Östlin Stenshäll finns bland de 583 skådespelerskor som undertecknat uppropet #tystnadtagning.

ANNONS

Den senare gjorde nyligen en hejdlös drift med den sexistiske teatermannen i sin roll som Vargen, i pjäsen ”Rödluvan – Upprättelsen”, regisserad av Åsa Berglund Cowburn.

Pjäsen ”Rödluvan-Upprättelsen” slutade spelas 10 oktober – fem dagar innan #Metoo-kampanjen tog fart. Andreas Boonstra hoppas att den kan sättas upp på nytt. Foto: Pressbild

 

Andreas Boonstra beklagar att pjäsen hann sluta gå precis innan #metoo briserade över världen.

– Pjäsen är verkligen högaktuellt sprängstoff – den handlar ju om precis det här. Vi undersöker möjligheten att börja spela den igen, säger han.

Hur jobbar ni på Moment med de här frågorna, med tanke på att det verkar vara ett problem i er bransch?

– Jag skulle säga att det är ett problem hela samhället. Vi försöker jobba utifrån en tro om alla människors lika värde och vi har en nolltolerans mot trakasserier.

 

Fakta

Uppropet #tystnadtagning

583 skådespelare vittnar i tidningen SvD om övergrepp och trakasserier inom film- och teaterbranschen.

Däribland stjärnor som Marie Göranzon, Lena Endre och Mia Skäringer.

Sveriges största scener anklagas för att med tystnadskultur hålla manliga regissörer och skådespelare med stjärnstatus om ryggen.

”Deras positioner gör att deras övergrepp inte får konsekvenser”, skrivs i uppropet.

Några av scenerna som pekas ut är Dramaten, Kungliga operan ochRiksteatern

Under torsdagen håller kulturministern Alice Bah Kuhnke ett blixtinkallat möte med ledningen på de berörda scenerna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.