Mycket glass krävs för att svalka äldre

Extraduschar, glass- kafé och fläktar. Så har Lidingös äldre svalkats under sommarens värmebölja.

– Värmen är värst för de gamla, säger Vera Mocevic, sjuksköterska.

Den ihållande värmeböljan ställer stora krav på äldrevården. Även om alla åldrar lider av att ha för varmt hemma så mår de äldre ändå sämst.

– De lider redan av ålderdom och sjukdom, så det är inte lätt för dem. Vi har tur, för vi har lätt att få med dem utomhus och vi har alltid någonstans där det finns skugga, säger Vera Mocevic, sjuksköterska och tillförordnad verksamhetschef på privata äldreboendet Silverhöjden.

Förutom att jaga skugga åt de äldre har företaget köpt in fler fläktar och varit extra noga med att erbjuda de äldre vätska.

Även på de äldreboenden som drivs av Lidingö stad har man varit noga med att erbjuda vätska enligt de rutiner som alltid ska följas vid varmt väder.

– Vi upprättar vätskelistor för att se till att kunderna får i sig vatten och vi håller nere temperaturen med fläktar och korsdrag, säger Susanna Hauk, som är vikarierande avdelningschef för utföraravdelningen på Lidingö stads stöd- och omsorgsförvaltning.

De äldre som har hemtjänst kan få extra besök när det är varmt, om det visar sig att de till exempel har svårt att få i sig vatten.

Många har klarat värmeböljan genom att bada i sjöar och hav, men sådana utflykter är svårt för äldrevården att ordna.

– Men många har fått duscha mer än vanligt, kanske varje dag ibland, fast de normalt har dusch en till två gånger i veckan, säger Susanna Hauk.

Hon tycker att personalen har jobbat på otroligt bra.

– Det har varit tufft för dem också i värmen.

Katarina Asker är aktivitetsvärdinna på Silverhöjden. Hon säger att man har fått dra ner på tempot på aktiviteterna i sommarvärmen.

– Vårt glasscafé har varit mycket välbesökt under värmeböljan och i princip alla aktiviteter har fått hålla till utomhus, så även sittgympan, säger hon.

Så de äldre har gympat på ändå under sommaren?

– Ja, de vill träna ändå, men det är lite gnäll på värmen, säger hon.

Fakta

Så hanterar du värmeböljor

Drick mycket vatten. Var vaksam på törst och drick ofta under dagen.

Håll dig i skuggan eller använd en solhatt när ­solen lyser som starkast mitt på dagen.

Använd täckande och luftiga kläder för att skydda huden mot solen. Använd solkräm som skyddar mot UVA och UVB-strålar.

Om du är under någon behandling i sjukvården ska du följa de särskilda råd du fått av din läkare.

Källa: Vårdguiden