ANNONS

Mycket mer än en bokhandel

Oskar Söderling och Rasmus Redemo, bor i Aspudden, är barndomsvänner och driver Aspuddens bokhandel och kafé.Foto: Åsa Sommarström
Oskar Söderling och Rasmus Redemo, bor i Aspudden, är barndomsvänner och driver Aspuddens bokhandel och kafé.Foto: Åsa Sommarström
Jörgen Hedin är på jakt efter en bok om första världskriget.  Barnböcker bland vänsterlitteraturen.
Jörgen Hedin är på jakt efter en bok om första världskriget. Barnböcker bland vänsterlitteraturen.
Kafé, författarträffar, bokförsäljning och förlag. Aspuddens populära bokhandel står på många ben.

– Vi hade inte klarat oss på att bara säljer böcker, säger Rasmus Redemo, en av ägarna.
ANNONS

Några minuter efter öppning kommer den första kunden. Han kallar sig boknörd.

– Jag hörde från vänner om stället. Jag är här för att scanna hyllorna och se om jag hittar något kul, säger Brommabon Jörgen Hedin.

Han ber om en pall för komma högre upp och förhoppningsvis hitta en bok att lägga till sin 3 500 stora samling.

– Jag är enormt nyfiken och har ett behov att fördjupa och lära mig nytt, säger han.

En kvart efter öppning har både kaffe och kardemummabullar serverats och Oskar Söderling har fullt upp i kassan. Han och Rasmus Redemo hade knappt sovit på tre dygn när bokhandeln premiäröppnade den 1 december 2012.

Då hade de redan drivit förlaget TankeKraft i nästan tio år vars kontor, liksom ett kafé med bland annat surdegsmackor och lunchmat, ryms i lokalerna. Båda ägarna, tillika barndomskamraterna, har sin bakgrund i vänsterrörelsen.

– Genom förlaget kunde vi förena det politiska engagemanget med ett jobb. Ett ypperligt sätt att påverka genom vilka böcker man ger ut, säger Rasmus.

Engagemanget märks också i bokhandels utbud.

– Vi har inte direkt GW:s senaste bok, som många frågar efter nu i reatider, säger Rasmus Redemo.

ANNONS

I stället trängs böcker av författare som Nina Björk, Rasmus Fleischer och Karl Marx i hyllorna.

Ambitionen med bokhandeln är tydlig: att skapa en kulturell mötesplats utanför tullarna med en stark lokal förankring.

Författarmöten och seminarier har arrangerats från starten.

– En bokhandel som bara säljer böcker tycker jag inte är så intressant. Om det är något samhället har för mycket av så är det konsumtion utan eftertanke eller kontext, säger Rasmus.

Han tycker att det är häftigt att se branschen ur två perspektiv – som förläggare och bokhandlare.

– Det är stora förändringar i Boksverige. Framför allt tar ekonomi över allt mer. Marknads­avdelningar får mer makt över utgivningen. En boks livslängd blir kortare. Utbudet ökar men färre titlar synliggörs och konkurrensen från nätbokhandlare ökar.

Deras bokhandel överlever mycket tack vare förlaget som är stabilt.

– När man möter responsen, som är överväldigande, är känslan att bokhandeln går jättebra. Men siffrorna, ja, vi hade inte klarat oss bara på att sälja böcker. Det är nog omöjligt i dagens bokklimat.

Hur påverkar det att ni ligger i Asp­udden?

– Här finns förutsättningar för att en sådan här liten oberoende bokhandel ska fungera. Väldigt generaliserande så finns det en ekonomiskt stark medelklass och många kulturellt intresserade. Det är tydligt att Aspudden håller på att förändras, säger Rasmus.

– Mycket förändras här, men i bland ges det en bild av ett ­levande kvällsliv som inte riktigt finns. Vi höll öppet till åtta i höstas, många kvällar var det tomt. Men det är jättetydligt att det bor många här som gillar böcker, säger Oskar.

Hur vill ni utveckla bokhandeln?

– Det finns ingen tydlig plan,det fungerar mer som en process där idéer förverkligas allt eftersom. Men i år måste förlaget få mer tid, det är vårt primära fokus. Så länge förlaget fungerar ger det oss en öppning att utveckla bokhandeln och seminarieverksamheten, säger Rasmus.

Fakta

Fler bokandlare i söderort

En annan bokhandel i Skärholmen och Globen.

Appteltoffs bokhandel, Högdalen.

Västerbokhandeln, Fruängen.

ANNONS