ANNONS

Så mycket får du för pengarna längs linje 17

Susanne Dahlqvist älskar att bo i Hammarbyhöjden, Stockholm. Hon ville först inte lämna innerstan men nu gillar hon Söderort.
Susanne Dahlqvist älskar att bo i Hammarbyhöjden, Stockholm. Hon ville först inte lämna innerstan men nu gillar hon Söderort. Hon kan tänka sig att flytta längre ut längs linje 17 på tunnelbanan för att köpa större lägenhet.
Två minuter på tunnelbanan skiljer Bagarmossen och Skarpnäck.
Prismässigt är avståndet stort. En trerummare i Skarpnäck kostar lika mycket som en tvåa i Bagarmossen.
ANNONS

Söder om söder har bostadsrätterna ökat snabbt i pris. Men bostadsköpare som är beredda att följa tunnelbanan lite längre ut kan fortfarande få mycket för pengarna. Två minuters extra restid på linje 17 kan spara dig 15 000 kronor – per kvadratmeter.
– Vi tycker vår tunnelbanekarta är intressant eftersom den visar att ganska små skillnader i restid kan resultera i ganska stora skillnader i prisbilden, säger Staffan Tell, kommunikationsansvarig på bostadssajten Hemnet, om kartläggningen av snittpris för bostadsrätter i tunnelbanenära lägen.
På tunnelbanans linje 17 faller priset i ganska jämna etapper station för station söder ut. I dag kostar en bostadsrätt i Hammarbyhöjden i snitt 62 100 kronor per kvadratmeter, där Susanne Dahlqvist och familjen köpte bostadsrätt 2008, vilket är en bra affär. I Kärrtorp betalar du 53 000. Och i retrotrendiga Bagis en femhundralapp mindre.
– När jag började för sex år sedan var Bagarmossen en sista utväg – de senaste åren har den trenden vänt. Det känns som att halva Södermalm flyttar till Bagarmossen när de vill köpa större lägenhet, säger Emil Cronholm på mäklarfirman HusmanHagberg med kontor i Skarpnäcks centrum.
Etnologen Klas Ramberg är en av många som lämnat Hornstull för Bagarmossen. Han är intresserad av hur normer formar staden och säger med road röst att inte heller han är opåverkad av trender. Han gillar 1950-talsarkitekturen i Bagis.
– Byggnader har ju inga fasta värden utan det sker sådana här omladdningar av både estetiska och ekonomiska värden. Detta har gått ovanligt fort nu eftersom det är bostadsbrist.
Två minuters extra restid mellan Bagarmossen och Skarpnäck motsvaras prismässigt av betydligt större avstånd – en rabatt på 15 000 kronor i snitt per kvadratmeter.
Men bostadsköpare som kan väljer ju inte bara med plånboken. Närheten till natur och kort pendlingstid är plus.
– I Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp och Bagarmossen går Nackareservatet längs med och det påverkar priset, säger Jane Keding, mäklare på Bjurfors.
Emil Cronholm är övertygad om Skarpnäck kommer att omvärderas när staden storsatsar där. Han tycker att det dåliga ryktet området dras med är överdrivet.
– Folk gillar 1940-50-tal mycket mer än 80-tal. Men de som inte har upptäckt Skarpnäck än har missat något, säger Emil Cronholm.

Fakta

Så påverkar pendlingstiden bostadspriset

  • Kartläggning som bostadssajten Hemnet gjort tillsammans med Svensk Mäklarstatistik bygger på prisdata från 44 000 bostadsköp i Stockholm.
  • Genom att plocka ut postnummer med gångavstånd till tunnelbanan och koppla dessa till sålda bostadsrätter har man fått fram snittpris per kvadratmeter i förhållande till pendlingsavstånd in till T-centralen.
  • Observera att det handlar om en jämförelse av snittpris. Det individuella priset på en bostadsrätt påverkas sannolikt av flera faktorer t ex närhet till naturområden och arkitektur men även hur hög månadsavgiften är. Mindre lägenheter tenderar att säljas till ett högre kvadratmeterpris än stora.

Gullmarsplan
60 100 kr/kvm (restid med tunnelbana 12 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 3 305 500 kr

Skärmarbrink
65 400 kr/kvm (restid med tunnelbana 12 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 3 597 000 kr

Hammarbyhöjden
62 100 kr/kvm (restid med tunnelbana 12-20 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 3 415 500 kr

Björkhagen
58 700 kr/kvm (restid med tunnelbana 12-20 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 3 228 500 kr
Kärrtorp
53 000 kr/kvm (restid med tunnelbana 12-20 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 2 915 000 kr

Bagarmossen
52 500 kr/kvm (restid med tunnelbana 12-20 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 2 887 500 kr

Skarpnäck
37 300 kr/kvm (restid med tunnelbana 12-20 minuter till T-centralen)

Källa: Hemnet