ANNONS

Mycket på spel i samråd om Kälvesta

Skiss över förslag på nya Björnbodaskolan för omkring 1 200 elever.
Skiss över förslag på nya Björnbodaskolan för omkring 1 200 elever.
Stora förändringar väntar i Kälvesta och Vinsta när en av Stockholms största grundskolor för 1 200 elever ska byggas och 385 nya bostäder planeras i området.
På onsdagen är det samrådsmöte om bägge projekten, och heta diskussioner och vass kritik väntar.
ANNONS

”Stoppa urbaniseringen av Kälvesta” lyder ett upprop som i skrivande stund har 1 262 underskrifter.

Och det är framförallt två stora projekt som väcker känslor hos boende i radhus- och villaområdet Kälvesta: den nya jätteskolan och planerna på nya flerbostadshus längs Björnmossevägen.

Skola för 1 200 elever

Över tre år har gått sedan Björnbodaskolans elever fick evakueras till paviljongbyggnader då miljön i skolans huvudbyggnad gjort både elever och lärare sjuka.

När en ny skolbyggnad nu ska byggas har staden beslutat att göra den betydligt större än den gamla. I stället för nuvarande cirka 370 elever ska den nya skolan ha ett större upptagningsområde och rymma omkring 1 200 elever, vilket skulle göra den till en av Stockholms största grundskolor.

Hur alla elever ska få plats och hur det kommer att påverka området är frågor som många boende ställer sig.

4-6-våningshus

Samtidigt planeras 350 lägenheter och ett 30-tal radhus längs med Björnmossevägen. Lägenheterna ska ligga i flerfamiljshus med fyra till sex våningar. Omkring 200 av dem ska ligga i så kallade Stockholmshus, som byggs snabbare och billigare än andra nyproducerade lägenheter och ska ha lägre hyror.

I planerna ingår även att Björnmossevägen flyttas cirka 20 meter österut från dagens läge.

ANNONS

Men det finns motståndare till byggplanerna, inte minst i Nätverket för ett hållbart Kälvesta.

Oro för trafik

En återkommande ståndpunkt hos kritikerna är att de vill behålla karaktären av låg bebyggelse kring Björnmossevägen. Om det ska byggas bör det i stället ske i form av blandad bebyggelse i de gamla verkstadsområdena i Vinsta, tycker många.

Oro finns också över ett ökat trafiktryck och trängsel på gatorna. Visserligen planeras för parkeringsplatser i garage, men det kommer inte att räcka, enligt kritikerna.

Det finns alltså förutsättningar för livlig debatt vid samrådsmötet imorgon, onsdag. Platsen är Hässelbygårdsskolans aula (Prisma) på Loviselundsvägen 10, och mötet pågår klockan 18-20.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.