Så mycket satsar Täby på julpyntet

Många julmarknader runt om i Stockholm.
Julmarknad på Täby torg 2014.
Snön försvann och kvar blev brun barmark och grå betong. I ett försök att ingjuta julkänsla hos invånarna satsar Täby kommun på ljusrenar, ljusgranar och att julgransdekorationer.

Snökaoset försvann nästan lika fort som det kom. Enligt SMHI:s prognoser lär det bli en grön första advent i år, men Täby kommun gör vad de kan för att julstämningen ska infinna sig hos invånarna.

– Vi kommer ha olika typer av julbelysning. I våra parkmiljöer kommer vi att dekorera våra granar med julgransbelysning – där ibland annat Hörnparken, Åkerbyparken och Klockstapelsparken, säger Poa Collins, stadsträdgårdsmästare vid Täby kommun.

Kring Täby Centrum, Täby Torg och de underjordiska cirkulationsplatserna kommer belysning som ljusbollar och ljusgranar sättas upp. Två ljusrenar kommer att placeras i Åkerbyparken, liknande dem som står vid Sergels torg. I år kommer den stora ljusnallen som tidigare bott i Täby Centrum flyttas ut till scenen på Täby torg – ett lån av centrumets ägare Unibail-Rodamco.

Notan för årets julbelysningen landar på 300 000 kronor.

– Vi har köpt in ny julbelysning för i år eftersom det tidigare varit ganska slitet. Det vi köper in nu kommer vi använda flera år framöver. Vi försöker dela upp belysningen i hela kommunen så att alla får ta del belysningen. Men det finns en gräns vad man kan lägga på julbelysningen eftersom den hänger uppe en så pass kort stund, säger Poa Collins.

Hon säger att de hoppades på att all belysning skulle vara uppe till den första advent, men att det av olika orsaker blir svårt att hinna. Därför satsar man nu på första december.