Myggfri klättring tack vare fladdermössen

Simon Kaijser är glad för att kunna klättra i Skeviksgrottan utan att bli myggbiten.
Simon Kaijser är glad för att kunna klättra i Skeviksgrottan utan att bli myggbiten.
Myggplågan är över. Sedan fladdermössen flyttade in i de nybyggda ­holkarna är det myggfritt i Skeviksgrottan och möjligt att klättra där även sommartid.

På sociala medier är glädjen stor över att myggen försvunnit från sitt tidigare paradis Skeviksgrottan.

”Fladdermusholkarna och dräneringen, Värmdö kommun genomfört, har skapat underverk i myggproblemet vid Skeviksgrottan. Plötsligt är det åter njutbart att klättra där!” skriver ”Rastajohan” på Facebook.

Han är inte den enda som är nöjd. När Lokaltidningen Mitt i besöker grottan är flera klättrare på plats, något som är ovanligt så här års.

Flera av dem berättar att grottan kallas Höstklippan, för här klättrar man bara på hösten när myggen är borta.

Tidigare skulle det aldrig ha gått att vara här ens tidigt i september. Men sedan några månader tillbaka är myggen borta.

I mitten av maj bjöd Naturskyddsföreningen i Värmdö in till en holkbyggardag i grottan två kilometer norr om Gustavsberg. Planen var att se om det gick att få bukt med myggen i grottan, men också för att lösa bostadskrisen för de många fladdermössen som finns i kommunen.

– Klättrare och mygg är inte bra kompisar och fladdermöss äter mygg, men har allt svårare att hitta någonstans att bo. Så kläcktes idén utav en av våra klättrare, säger Outi Kilkki vid Naturskyddsföreningen i Värmdö.

Holkar sattes upp på träden i grottan och eftersom en hona med ungar kan äta cirka 7000 myggor per natt har de snabbt gjort succé.

– Det verkar som att fladdermössen har flyttat in och att de trivs. Det är jätteroligt och en bonus att myggen försvunnit så snabbt, säger Outi Kilkki.