Myggmedel säljs som aldrig förr

Efter regn kommer solsken. Och mygg.

Täbyborna har inlett sommaren med att köpa myggmedel som aldrig förr.

Täbyborna förbereder sig för myggplåga. I alla fall om man ska tro företaget Acreto som utnämnt kommunen till årets mygghuvudstad 2012. Ingen annanstans i hela landet säljs lika mycket myggbekämpningsprodukter, enligt företaget som självt är i branschen. Skelefteå och Abisko i norr får nöja sig med en andra och tredje plats.

Abdallah Zrain är chef på ett av apoteken i Täby centrum. Han berättar att både myggstift och olika sorters sprej går åt som smör i solsken.

– Jag kan inte säga att det handlar om någon explosion men min känsla är definitivt att vi säljer mer och mer varje år, säger han.

Enligt Abdallah Zrain går en del av försäljningen till folk som ska åka utomlands. Men även de som tänkt stanna hemma kan få anledning att skydda sig mer än vanligt.

Enligt SMHI har det nämligen regnat över 116 millimeter hittills i juni i Stockholmsområdet, vilket är den högsta siffran sedan 1901. Och fukten ger goda förutsättningar för mygg, berättar Martina Schäfer som är myggforskare på projektet Biologisk myggkontroll.

– Det kan inte uteslutas att det blir en hel del mygg i år, säger hon.

Och framförallt handlar det om olika arter av skogsmygg, som är den vanligaste sorten. Under varma somrar riskerar de att torka ut och dö men när det är rikligt med nederbörd mår de i stället prima, enligt Maria Schäfer.

Blir resten av sommaren varm kan myggplågan därför avta vartefter. Men fortsätter det att regna kan den tvärtom förvärras, inte minst för att även de så kallade översvämningsmyggorna då riskerar att öka och sprida sig.

Fakta

Många arter

Gruppen skogsmygg omfattar 17 arter, förekommer i hela Sverige och är de som de flesta upplevt någon gång.

Översvämningsmygg består av sju arter och har plågat bland annat Danderyd så pass att de bekämpats biologiskt.

Källa: Biologisk myggkontroll