Myndigheter kände till näskirurgen – i tio år

Läkaren på Nackaklinken var känd för myndigheterna under en längre tid. OBS, genrebild.
Läkaren på Nackaklinken var känd för myndigheterna under en längre tid. OBS, genrebild.
Trots att läkaren på Nackakliniken anmälts gång på gång av patienter som har fått svårt att andas, har många fall inte utretts - även då granskningsmyndigheterna har känt till läkaren i tio år.

Sedan 2008 har det kommit in hela 38 anmälningar om läkaren, varav 28 handlat om näsoperationer som gått fel. Nu utreds kirurgen av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att såväl patienter som övriga läkare slagit larm.

”Jag har svårt att andas”

Sedan Mitt i publicerade nyheten om kirurgen på Nackakliniken under onsdagen, har flera tidigare patienter hört av sig och berättat om komplikationer som de har varit med om:

”Jag har svårt att andas” och ”Mina näshål är så små att jag inte får luft” är några av kommentarerna som kommit in.

Socialstyrelsen visste om läkaren

Nu visar en granskning, som SVT Nyheter har gjort, att granskningsmyndigheterna känt till läkarens misstänkta felsteg – utan att ha agerat korrekt. Bland annat ska läkaren också ha varit verksam i England och en advokatfirma där ska ha varnat Socialstyrelsen, som aldrig bad om deras handlingar.
– Det är ju en brist, det borde tillsynsmyndigheten ha gjort. I dag har vi ju ett annat system, säger  Gunilla Hulth-Backlund, IVO:s generaldirektör.

”Det är ju en brist, det borde tillsynsmyndigheten ha gjort”

Beklagar att patienter drabbats

Den anmälde plastikkirurgen skriver till SVT att han använder en annan teknik idag och att han beklagar att patienter drabbats.