ANNONS

Myndigheter samarbetar mot illegal användning av sprängämnen

explosion-husby-msb
”Naturligtvis är det oroande”, säger Ann-Sofie Eriksson, enhetschef på MSB.
Efter den senaste tidens sprängningar runt om i landet, bland annat i Kista och på Östermalm, är det flera myndigheter som går ihop för att försöka göra något åt den illegala användningen av sprängämnen.
ANNONS

I slutet av förra året gav regeringen ett antal myndigheter, bland annat MSB och polismyndigheten, ett uppdrag att öka samhällets förmåga att hantera explosiva varor och den illegala användningen av dem.

Ann-Sofie Eriksson, som är enhetschef på MSB, berättar att de planerar att tillsammans med kommunerna åka ut till aktörer som använder sprängämnen, för att se hur deras rutiner fungerar.

Stor explosion på Östermalm - Gyllenstiernsgatan 4

Kraftig explosion på Östermalm den 13 januari. Foto: Stefan Källstigen.

Oavsett om det skett stölder eller ej är det viktigt att allt fungerar som det ska och att de vet att de kan bli utsatta. Det är oftast byggarbetsplatserna som är mest sårbara i och med att de finns ute i samhället, jämfört med den tillverkande industrin som har möjlighet till ett helt annat skydd, säger hon. 

Vad kan ni göra här och nu?

– Vi kan stötta räddningstjänst och polisen med våra kunskaper, men inte i det operativa hanterandet. Det är mer en polisiär fråga. Med bakgrund av det som har hänt vill vi naturligtvis på sikt titta över om reglerna för hanterande av sprängämnen är tillräckligt tillfredställande. 

tönbergsgatan husby kista explosion sprängning detonation 20-01-21

Förödelsen efter explosionen i Husby den 21 januari. Foto: Christian Lärk.

ANNONS

Bombdatacenter ska stötta vid sprängningar

För att öka kompetensen i själva utredningarna av sprängningar inrättas nu även ett nationellt så kallat bombdatacenter där polisen, Säpo och Försvarsmakten kommer att ingå.

– Utifrån tekniska detaljer och den kompetens som centret kommer att ha kommer vi att kunna utreda ärenden på ett mer effektivt sätt. Förhoppningsvis ska det också leda till att vi kan förebygga sprängningar i och med att vi blir duktigare och höjer Polismyndighetens kompetens, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet, till P4 Stockholm.

Tanken är att bombdatacentret ska kunna vara i gång under våren.

Operation Rimfrost kan tas till Stockholm

Från polisens sida diskuteras det även om den särskilda insatsen Operation Rimfrost, som bland annat har som syfte att minska gängrelaterade sprängningar, ska flytta sin verksamhet till Stockholm.

Även finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) anser att det vore en lämplig lösning.

– Jag tror att hela samhället måste kraftsamla. Det ska inte finnas någon tveksamhet om att säkerhet och trygghet är vår viktigaste prioritering, har hon sagt till Mitti.

ANNONS