Min lokala hjälte

Myntautomater upprör

Paulina Knodt och Pär Hagström (vid automaten) tvingas förse fickorna med småmynt för att kunna betala sina p-biljetter. Något otidsenligt kan man tycka i dessa allt mer kontantlösa tider.
Paulina Knodt och Pär Hagström (vid automaten) tvingas förse fickorna med småmynt för att kunna betala sina p-biljetter. Något otidsenligt kan man tycka i dessa allt mer kontantlösa tider.
I höstas meddelade Sundbybergs stad att ­p-automater som bara tar mynt skulle bytas ut till sådana som tar kort.

Nu gör man tvärtom och tar bort kortfunktionen på 34 maskiner.

Uselt, tycker Paulina Knodt:

– Vem går runt med en massa mynt i fickan?

Paulina Knodt kör dagligen mellan jobbet i Stockholm och bostaden i Sundbyberg. Hon brukade parkera för fem kronor i timmen med ett tankkort, men plötsligt var kortfunktionen borta.

– Jag åkte runt till sex sju parkeringsautomater men det var samma sak i hela området. Vem går runt med en massa mynt i fickan? säger hon.

Pär Hagström, som också bor i kvarteret, har just varit och växlat till sig mynt till parkering.

– Det är väldigt osmidigt. Och stressande att behöva fixa fram mynt, säger han.

I höstas meddelade Sundbybergs stad att man skulle byta ut de parkeringsautomater som bara tar mynt och ersätta dem med moderna automater med kortfunktion. Nu har man i stället gått i motsatt riktning – på 34 parkeringsautomater sitter nu ¨en gul lapp med texten ”kortfunktion borttagen”.

Det har väckt bilisternas vrede: ”Det är faktiskt 2013 nu enligt almanackan, men Sundbyberg har tydligen stannat i utvecklingen och befinner sig på 1970-talet”, skriver en man till kommunen.

”Ska jag uppsöka en bankomat för att ta ut en hundralapp och sedan få tag i en butik som kan växla till mynt? Var finns miljötänket?” frågar sig en annan.

Orsaken till att kortfunktionen plockats bort från automaterna är nya krav på att använda chip i parkeringsautomater. Regeln började gälla den 1 februari.

– En del automater är från 1990-talet. Det är bara Sundbyberg som har kvar de här gamla automaterna så det är inte lönsamt för leverantören, säger Ljiljana Djurasovic, handläggare på trafikenheten.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Jogell (S) är frustrerad.

– Det är inte alls så här vi vill göra. Men nu måste det vara lite bökigt en period. Målet är att alla automater ska ta kort i slutet av 2013, säger han.

Varför byter ni inte ut automaterna direkt?

– Vi har de pengar vi har. Det är mycket annat som pockar på, säger Jan Jogell.

På kommunens trafikenhet påpekas att man kan betala parkering med mobiltelefon, men Paulina Knodt är kritisk.

– Jag tror inte att så många orkar hålla på med mobilen. Det satsas massa pengar på tvärbana och byggen. Ändå kan man inte fixa till en sådan här enkel sak. Jag tror att det är ett stressmoment för alla.