Min lokala hjälte

Myntkabinettet stänger delar av museet

Myntkabinettet på Slottsbacken.
Myntkabinettet på Slottsbacken.
Myntkabinettet ska flytta verksamheten till Historiska museets lokaler.
Nu närmar sig sista chansen att besöka flera av utställningarna som stängs ner i samband med flytten.
– Det är förstås tråkigt att lämna de fina lokalerna i Gamla stan, säger museichefen Eva Ramberg.

Myntkabinettet ska flytta verksamheten från de nuvarande lokalerna på Slottsbacken till Historiska museets lokaler på Narvavägen. Under förberedelserna för flytten är det flera av museets utställningar som stängs ner och 31 mars är sista chansen att besöka flera av de nuvarande utställningarna.

Anledningen till flytten är att hyran är för hög.  Lokalerna på Slottsbacken ägs av en privat fastighetsägare och en flytt är nödvändig för att frigöra resurser som behövs för att hålla igång verksamheten.

– Det främsta skälet till beslutet är ekonomiskt. Av Myntkabinettets anslag går cirka hälften till lokalkostnader, vilket inte är rimligt, säger Maria Jansén, överintendent för Statens historiska museer i ett pressmeddelande.

Ett svårt beslut

Men museichefen Eva Ramberg försöker att se det positiva i flytten.

– Det är förstås tråkigt att lämna de fina lokalerna i Gamla stan men det viktigaste för mig är att vi har resurser till att utveckla våra verksamheter och uppfylla vårt uppdrag. Det är ett svårt beslut, men vi bedömer det som det mest hållbara på sikt, säger hon i ett pressmeddelande.

Fram till 31 mars har museet öppet som vanligt med skolbesök, visningar och föreläsningar. Sedan stänger följande utställningar: Pengalabbet, Entreprenörsskapande, Plåtmynten, Myntskatternas magi och Spara i bössa och bank. Museets entréplan med utställningen om all världens pengar håller öppet till 20 augusti 2017